Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako Slováci vyrábajú poriadne odolné bezpečnostné dvere – 4. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
20. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezpečnostné dvere - za ich výrobou je ukrytých množstvo technológií. Celé sa to začína pri spracovaní plechov, z ktorých vznikajú. Keď sú vyrezané správne otvory, vytvorí sa vnútorná konštrukcia a napokon sa obe časti dverí zvaria. Ak si však myslíte, že je to všetko, tak to teda nie. Je to asi tak polovica technologických procesov. No a na tú druhú sa pozrieme práve teraz v dnešnej záverečnej časti nášho mini seriálu.

V následnom procese treba dvere zbaviť akýchkoľvek nerovností pomocou brúsok. Je to najmä preto, že na jednotlivé strany sa neskôr nanášajú fólie, podľa výberu spotrebiteľa, ktoré imitujú drevo a z bezpečnostných dvier tak vytvárajú akoby dvere z masívu.

„Kovový zváranec dverí vybavíme ešte špeciálnym vlysom, ktorý budúcemu vlastníkovi poslúži v prípade potreby skrátiť dvere po položení nových parkiet alebo dlažby. Následne kovový zváranec obojstranne olepujeme povrchovou úpravou s imitáciou dreva. Dvere je možné vybaviť z každej strany iným vzorom povrchovej úpravy,“ vysvetľuje pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

Samotná povrchová úprava má potom oteru odolný a UV odolný povrch. Ide totiž o laminovanú nábytkársku povrchovú úpravu. Zároveň spĺňa prísne normy na obsah nebezpečných látok, ako je napríklad formaldehyd.

Povrchová úprava vyzerá krehko, no je pevná. Ak by sa však predsa len stalo, že sa poškodí, požívajú sa na zacelenie špeciálne sady voskov. A keď je už poškodenie rozsiahlejšie, dvere vedia opraviť aj tak, že na ne nalepia nový povrch.

Ani hrany dverí nezostanú nepovšimnuté. Pre ich povrchovú úpravu majú v Malackách svoj recept, ktorého súčasťou je aj takzvaná hraňovacia páska. Má pritom rovnaký dizajn ako je na ostatných plochách dverí. Dizajn sa pritom dá kombinovať a prispôsobovať povrchovej úprave na plochách dverí.

Výroba bezpečnostných dverí Sherlock

Okrem lamino fólií je samozrejme možné si svoje dvere vybrať aj v nejakom odtieni RAL farby. To už ale prichádza na rad technológia priameho striekania vybranou farbou.

Bezpečnostné dvere sa teda od istého stupňa výroby personalizujú. Aby to bolo pre fabriku jednoduché, používa pre sledovanie rozpracovanosti vo výrobe a pre prehľad o dokončených výrobkoch, dômyselný informačný systém. Ten funguje so známymi čiarovými kódmi. Každé dvere majú teda svoje jedinečné výrobné číslo, a tak ho na Záhorí dokážu sledovať od výroby prvých dielov až po umiestnenie k spotrebiteľovi.

Za celou výrobou v Malackách stojí teda poriadne množstvo technológií, ktoré sa však vývojári snažia postupne dostávať aj priamo do bezpečnostných dverí.

„Budúcnosť bezpečnostných dverí ako ju vidíme my, je veľmi odvážna, ale nie nemožná. Práve dvere sú vstupnou bránou, a tak sa pracuje aj na detekcii tvárí, ktorá by mohla byť v dverách umiestnená. Rovnako ako aj mapovanie pohybu konkrétnych osôb. Jednoducho majiteľ či správca by mohol pri prechode dostávať informácie o tom, kto je, alebo nie je v monitorovanom priestore,“ uzatvára pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

No a čo keby vás bezpečnostné dvere informovali o aktuálnom počasí a jeho vývoji pri odchode z domu? Alebo čo keby bol v dverách skener na kovy, zbrane, či výbušniny? Prípadne ak pôjdeme ešte ďalej, tak skener na sledovanie telesného zdravia ľudí a možno nás raz dvere dokážu s istým zabudovaným zariadením teleportovať.

Vízie sú to naozaj zaujímavé. Už dnes však fungujú bezpečnostné dvere so systémom kontroly vstupu, kedy sa odomykajú kartou, čipom, či pomocou biometrického snímania odtlačkov prstov, prípadne očnej sietnice.

Moderné je aj využitie smartfónov a ich špeciálneho kódu, ktorý sa dá aj na diaľku poslať niekomu, kto sa potrebuje cez dvere dostať. V Sherlocku vedia dokonca vyrobiť aj dvere, ktoré sa elektronicky samé otvoria a vzápätí zasa zatvoria a uzamknú. To všetko bezkontaktne.

No a za zmienku stoja aj inteligentné a kamerové sledovacie priehľady, ktoré nahradili klasické optické a dokážu vám zaslať fotografiu ľudí, ktorí stoja pred vašimi dverami. Možnosti sú naozaj široké a je len na spotrebiteľoch, čo všetko z toho dokážu popri bezpečnosti dvier ďalej využiť.