Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako Slováci vyrábajú poriadne odolné bezpečnostné dvere – 3. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
10. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvou vstupnou bránou do našich príbytkov sú nepochybne dvere. Zvlášť v bytoch, ktoré sú na druhom a vyššom poschodí, sú to najcitlivejšie prvky pre útoky vlamačov. Aj preto väčšina z nás stavila na bezpečnostné dvere. Viete však ako vznikajú? Fabrika na ich výrobu na Záhorí nám otvorila svoje brány, a tak vás môžeme zobrať priamo do zákulisia.

Bezpečnostné dvere – tak to je systém, ktorý pre dosiahnutie odolnosti pozostáva naozaj z pevných materiálov. Konkrétne ide o oceľové plechy. No ich hrúbka bezpečnosť neurčuje.

„Hrúbka používaného plechu sa pohybuje od 0,6mm do 3mm. Navrhuje sa vždy s ohľadom na akceptovateľnú finálnu hmotnosť výrobku. Nie je problém vyrobiť dvere z hrubých oceľových platní a certifikovať ich do vysokých tried bezpečnosti. Skutoční odborníci však myslia na komfort vlastníkov týchto dverí a preto vyvíjajú konštrukcie s nízkou hmotnosťou a teda vysokým komfortom ich užívania,“ vysvetľuje pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

A načo tá hmotnosť? Tak len si predstavte také malé deti, či starých ľudí, ako si odomykajú a otvárajú a zatvárajú skutočne ťažké dvere. Aj v tejto oblasti často krát platí „menej je viac“, len to všetko musí tvoriť vyvážený celok.

Ako prvý krok začína teda výrobný proces s vyrezávaním otvorov priamo do plechu. Všetko sa to deje v dielni delenia a tvarovania kovov.

„Na spracovanie plechu využívame špičkovú technológiu. Pracujeme s CNC zariadeniami, ktoré delia materiál, vyrábajú prelisovania, režú závity a dokážu toho ešte omnoho viac. Napríklad sami si vymieňajú so zásobníka potrebné nástroje, ktoré určí programátor pri tvorbe programov. Spracovanie plechu na tomto pracovisku robíme s presnosťou do päť stotín milimetra. Vyrábajú sa tu diely pre dvere ako aj pre zárubne.“

Automatizovaný CNC stroj je pritom schopný vytvoriť za hodinu desiatky kusov komponentov na bezpečnostné dvere. Na jeden kus tak potrebuje len krátky čas. Veľkosť plechu pritom určuje aj veľkosť najväčších dverí, ktoré sú na Záhorí schopní vyrobiť.

„Limituje nás rozmer nakupovaných polotovarov. Vieme teda vyrobiť dvere so svetlou šírkou a výškou prechodového otvoru s rozmerom až 2000 krát 2400mm. Ale nie je o to veľký záujem.“

Výroba bezpečnostných dverí Sherlock

Časť hotových plechov s otvormi už potom putuje ďalej, do procesu ohýbania.

„Toto pracovisko slúži na tvárnenie dielov. Aj tu používame CNC zariadenie. Pracuje s presnosťou jednej desatiny milimetra, čo je pri tomto spôsobe spracovania veľmi dôležité. Vyvinie silu až 85ton. Rovnako ako pri zariadeniach na spracovanie plechu, aj tu sa vyrábajú dverové a rovnako aj zárubňové diely.“

Hoci sa potom jednotlivé komponenty v ďalšom procese spájajú zváraním, je zabezpečená ich povrchová úprava aj z vnútra dverí a rovnako aj povrchová úprava všetkých citlivých dielov. Proti tomu, aby vo vnútri dverí nekondenzovala voda a nedostala tak šancu hrdza, vývojári bojujú dômyselným zhotovením konštrukcie a odbúraním neželaných tepelných mostov. Tvorbe kondenzátu na výrobku preto predchádzajú už vo fáze vývoja.

Postupne sa v jednotlivých etapách zvárania dostane do dvier samotný mechanizmus, ktorý je ovládaný zámkom. Keďže je už však navždy uzatvorený, na mieste je otázka starostlivosti o neho, z pohľadu akéhosi premazávania.

„Rozvorový mechanizmus je napevno zabudovaný do dverného krídla, je bez údržbový. Je pozváraný, nerozoberateľný a zhotovený s ohľadom na to, že bude v praxi slúžiť dlhé desaťročia bez toho, aby ho bolo potrebné mazať. Zvárané spoje zaručujú, že mechanizmus bude stopercentne fungovať a zároveň odolá aj tomu najväčšiemu zaťaženiu v prípade pokusu o násilné prekonanie uzáveru.“

No a napokon sa teda môžu dvere uzavrieť, tým, že sa ich obe časti zvaria. Zvary musia pritom vydržať naozaj veľa. Konštrukcia bezpečnostného uzáveru sa skúša v akreditovaných skúšobniach.

„Konštrukcia v 3 bezpečnostnej triede musí odolať nárazom 50 kg telesa, a to na tých najcitlivejších miestach ako je napríklad zámok. Ďalej ako príklad uvediem, že dvere v 4 bezpečnostnej triede musia odolať tlaku v mieste zaistenia až 10 KN, teda až 1000kg,“ dodáva pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

Na testovaní si teda v Malackách potrpia, rovnako ako aj na poriadnom opracovaní kovových častí dverí. Viac sa však o týchto procesoch dozviete nabudúce.