Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako Slováci vyrábajú poriadne odolné bezpečnostné dvere – 2. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
22. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kriminalita je tým, čoho sa zrejme nikdy nezbavíme. Našťastie sa však pred ňou môžeme celkom účinne chrániť, a rovnako aj naše príbytky. Už roky nám v tom pomáhajú i bezpečnostné dvere. No možno ani netušíte koľko technológií sa za nimi skrýva. A práve preto je tu náš seriál o tom, ako bezpečnostné dvere fungujú a ako vznikajú.

Moderné bezpečnostné dvere dnes vznikajú z rôznych inovatívnych materiálov. Pri ich výbere dávajú pritom vo fabrike v Malackách prednosť tým recyklovateľným. Správnym vrstvením potom dosahujú tuhosť, nepriezvučnosť a zároveň aj tepelnú izoláciu so žiaruvzdornými vlastnosťami. Áno je to tak, dvere musia okrem bezpečnosti spĺňať množstvo ďalších požiadaviek.

„Hovoríme o vlastnostiach ako je nepriezvučnosť, súčiniteľ prechodu tepla, tesnosť proti prieniku dymu, požiarna odolnosť, obsah nebezpečných látok, životnosť zatvárania a samozrejme hmotnosť. Bezpečnosť, alebo inými slovami odolnosť proti vlámaniu na úrovni 3 bezpečnostnej triedy je dávno štandardom,“ hovorí pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

Toto všetko musia teda spĺňať jedny dvere. No spolu s bezpečnosťou sa často skloňuje aj mechanický systém viacbodového zamykania. Platí teda, že čím viac bodov pri zamykaní, tým sú dvere bezpečnejšie?

„Ak sa zamyslíme, či je lepšie mať dvere s deviatimi, alebo dvanástimi zaisťovacími bodmi tak odpoveď je, že nerozhoduje počet čapov, ale úroveň triedy odolnosti voči vlámaniu, na ktorú je akreditovanou skúšobňou vydaný certifikát v súlade s európskou normou EN1627.“

Bezpečnostné dvere Sherlock

Citlivým prvkom dverí je zároveň aj bezpečnostná zámka. Je to vlastne srdce dverí. Na bezpečnostných dverách ho spolu aj s cylindrickou vložkou chráni na citlivých miestach, pred násilnými útokmi, vrchné bezpečnostné kovanie.

„Neustále vyvíjame a hľadáme cesty ako dvere zlepšiť aj v tejto oblasti. Chcem však zdôrazniť, že zámok, ktorý montujeme do dverí, je vybavený špeciálnym kaleným štítom proti odvŕtaniu a preseknutiu sekáčom. Pri produktoch 4 bezpečnostnej triedy takýmito kalenými štítmi chránime aj rozvorový mechanizmus ukrytý vo vnútri dverí.“

Všetky moderné bezpečnostné dvere, ktoré vznikajú na Záhorí sú zároveň aj protipožiarne. Niektoré sú dokonca bezpečnostné, dymotesné a protipožiarne súčasne.

„Požiarna odolnosť sa skúša v akreditovaných skúšobniach skúškou požiarnej odolnosti. Dverový uzáver je vystavený pôsobeniu teploty 1000 ° C. Počas tejto skúšky prichádza k prestupu teploty z exponovanej strany na neexponovanú a sleduje sa, či teploty neprekročia bezpečnú hranicu, alebo či nepríde k porušeniu celistvosti,“ dodáva pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

Dvere sa testujú práve na vznietenie povrchu, alebo aj na prekročenie povolenej úrovne radiácie, ktorá vyjadruje schopnosť odolávať a zabrániť prenosu požiaru na chránenú stranu. Rovnako však musia produkty obstáť aj naopak v mrazivých teplotách. Tam sa testuje dokonca pri teplote -14°C.

Dvere pritom putujú na testy priamo z fabriky v Malackách, kde vznikajú. Kým sa však dostanú do finálnej podoby, musia prejsť procesom, za ktorým stojí množstvo zaujímavých technológií. Už nabudúce sa na ne pozrieme.