Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako Slováci vyrábajú poriadne odolné bezpečnostné dvere – 1. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
8. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poznáte to, môj dom – môj hrad, no hrady však boli celkom bezpečné a z časti aj nedobytné, ak bola dobre chránená vstupná brána. Aby teda platilo, že si vytvoríme bezpečný domov, rozhodne by to malo začínať bezpečnostnými dverami. Už roky sa im venujú aj vývojári v Malackách a keďže to máme doma, ako sa hovorí, boli sme sa na to ako vznikajú pozrieť. Nie je nič zaujímavejšie ako to, keď sa dostanete do takéhoto zákulisia, a tak vám v seriáli ponúkame detailný pohľad na bezpečnostné dvere.

Už od roku 1988 sa v Malackách venujú vývoju a výrobe bezpečnostných dverí. Ich úspechy dokonca ocenila aj švédska nadnárodná spoločnosť Assa Abloy, a tak sa malí Slováci stali súčasťou veľkej skupiny. Pre nadnárodný koncern, v ktorého portfóliu je možné nájsť množstvo bezpečnostných prvkov, sú tak bezpečnostné a protipožiarne dvere ďalším z kľúčových produktov.

„Aj keď si asi vieme predstaviť, čo sú to bezpečnostné dvere, je dobré už na začiatku povedať, že na dôkladnú ochranu potrebujú aj bezpečnostnú zárubňu, bezpečnostnú vložku a bezpečnostné kovanie. Presne tieto prvky tvoria potom jeden systém, ktorý by mal odolať násilnému vstupu pri použití fyzickej sily a definovaných nástrojov. Je to vlastne odolnosť dverí proti vlámaniu,“ hovorí pán Ľubomír Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

„Podľa európskej normy EN1627 rozlišujeme šesť tried odolnosti. Každý výrobok, ktorý tejto norme vyhovuje je teda zatriedený do jednej z týchto tried. Trieda odolnosti vlastne určuje úroveň odolnosti akú zabezpečí výrobok pri pokusoch o vlámanie. U nás a rovnako aj v Čechách je najviac používaná 3RC teda tretia bezpečnostná trieda,“ vysvetľuje pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

Celé dvere sú teda systémom, poskladaným z jednotlivých komponentov. Konštrukciu kompletného bezpečnostného uzáveru tak tvoria aj doplnky. No a tie musia byť zaradené minimálne do rovnakej a vyššej triedy odolnosti, v závislosti od požiadaviek bezpečnostných noriem.

Bezpečnostné dvere Sherlock

Už vo výrobe pritom vzniká vhodnou kombináciou rôznych materiálov a systému zamykania, bezpečnostný uzáver, ktorý vždy tvoria dvere so zárubňou. Áno, práve so zárubňou, ale nie pôvodnou. Na trhu je dnes možné nájsť aj kvázi bezpečnostné dvere, ktoré sú montéri schopní namontovať aj do pôvodných zárubní. No tie však veľmi často nespĺňajú konštrukčné požiadavky na bezpečnosť.

„Ide hlavne o kvalitu a hrúbku plechu, z ktorého je zárubňa vyrobená. Táto výrazne vplýva na výslednú odolnosť kompletného uzáveru. Pôvodné zárubne v bytových jednotkách sú vyrobené z tenkého plechu, nemajú integrované dôležité zosilnenia a sú vybavené jednoduchými závesmi. Často nie sú z vnútra vyliate ani betónom, ktorý zvyšuje odolnosť voči prielomu a akustickú pohodu v byte.

Na bezpečnosť dverí teda vplývajú najmä materiály, avšak v kombinácii so systémom zamykania. Pri vývoji preto v Malackách dbajú na rovnováhu medzi obomi. Úroveň bezpečnosti, teda odolnosti, určuje pritom najslabší článok kompletného uzáveru. Preto sa starostlivo vyberajú všetky materiály.

„Bezpečnostné dvere sa tvoria z plechu, ktorého hrúbka sa pohybuje od 0,6mm do 3mm. Navrhuje sa vždy s ohľadom na akceptovateľnú finálnu hmotnosť výrobku,“ dodáva pán Richard Grečmal, Sherlock – Assa Abloy Door Slovakia.

Hmotnosť teda prináša už spomínaný komfort ovládania. No zároveň musí dverné krídlo so zárubňou spĺňať celý rad ďalších požiadaviek na vlastnosti, ktoré výrazným spôsobom dokážu tiež zvýšiť komfort ich používateľom. O nich si už ale povieme viac nabudúce.