Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Osobný asistent Amazon Alexa sa nasťahoval aj do novej LED lampy od GE Lighting

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Amozon nedlho potom, ako predstavila inteligentný reproduktor Echo so zabudovaným hlasovým osobným asistentom Alexa, začala vyvíjať záujem o presadenie tejto technológie aj v iných zariadeniach tretích strán. Osobný asistent Alexa si tak postupne našiel cestu napríklad do robotického vysávača či malého robotického spoločníka. Najnovšie sa asistent Alexa usadil v osvetlení od spoločnosti GE.

Hlasová služba Alexa s voľným rozhraním API umožňuje vývojárom pridať túto hlasovú platformu do svojich zariadení. Šance sa chytila aj spoločnosť GE Lighting, ktorá predstavila novú LED lampu so zabudovaným osobným asistentom Amazon Alexa.

Spoločnosť GE Lighting predstavila koncept LED lampy so zabudovaným hlasovým asistentom Alexa od Amazonu

Čoskoro by tak používatelia mohli rozprávať s LED lampou, pýtať sa jej na správy a rôzne informácie, či prostredníctvom príkazov ovládať ďalšiu elektroniku v domácnosti. S lampou sa pracuje rovnako ako z bezdrôtovým reproduktorom Echo, teda vlastným hlasom. Nie je potrebné pripojiť žiadne rozhranie, smartfón a používateľ ani nemusí vlastniť samotný reproduktor Echo.

LED lampa od GE Lighting prináša široké možnosti pre inteligentnú domácnosť vďaka digitálnemu asistentovi Alexa

Inteligentná LED lampa od GE Lighting je však momentálne vo fáze konceptu a radí sa do programu „C By GE“, čo je značka pripojených osvetľovacích produktov. Spoločnosť zatiaľ nevydala žiadne informácie o presnom názve, cene a dokonca ani o finálnom dizajne produktu. V súčasnej podobe má lampa netypický tvar svetelnej obruče, čo nemusí zapadnúť do každého štýlu interiéru.

Ukážka možností využitia LED lampy s hlasovým asistentom Alexa

Podľa vyjadrenia GE Lighting bude výrobná verzia LED lampy s asistentom Alexa čiastočne navrhnutá dizajnérom Richardom Clarksonom, ktorý napríklad navrhol interaktívne svetlo Cloud, ktoré napodobňuje búrkový mrak. Predpokladá sa, že predbežné objednávky pre finálny návrh inteligentnej LED lampy by sa mohli spustiť na začiatku roka 2017 a lampa by mohla byť dostupná v druhom štvrťroku 2017.