Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárne napájaný stĺp dodá mobilným zariadeniam šťavu aj prístup na internet

Solárne napájaný stĺp dodá mobilným zariadeniam šťavu aj prístup na internet
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V tureckom Istanbule bol nainštalovaný kus mestského mobiliáru s názvom Mito, ktorý slúži pre nabíjanie dochádzajúcich batérií v smartfónoch či tabletoch, zatiaľ čo ich používatelia môžu pokračovať so surfovaním na webe.

Nabíjací stĺp Mito bol navrhnutý dizajnérskym štúdiom Art Lebedev na žiadosť tureckej technologickej spoločnosti Verisun, ktorá do neho nainštalovala osem USB portov určených pre nabíjanie mobilných zariadení. Okrem toho môže používateľ využiť počas nabíjania bezdrôtové pripojenie na internet. Vie si počas čakania skontrolovať svoje maily, prečítať správy alebo prechádzať sociálne média.

Spoločnosť Verisun nainštalovala v Istanbule dizajnový solárny stĺp pre nabíjanie mobilných zariadení

Prostredníctvom zabudovaného 7 palcového LCD displej ponúka Mito čakajúcim informácie o doprave, ako je názov zastávky či stanice, trasa a predpokladaný čas príchodu autobusu alebo električky spolu s aktuálnou vonkajšou teplotou. Používateľské prostredie je založené na softvéri Android pre správu obsahu.

Stĺp Mito má v sebe zabudovaných až osem USB portov pre dobíjanie mobilných zariadení 

Okrem týchto funkcií je nabíjací stĺp Mito zaujímavý aj svojim dizajnovým prevedením s ladnými krivkami a vzorovaným drevom, ktoré pokrýva vnútorný kovový rám. Dalo by sa povedať, že Mito nezapadá bo typického povrchného dizajnu mestskej ulice, no to bol aj zámer jeho autorov. Na jeho streche sa nachádza solárny panel, ktorý údajne môže za jeden deň v zime produkovať až 600 Wh elektrickej energie. V lete samozrejme toto číslo poskočí nahor a za jeden deň vyprodukuje Mito až 1920 Wh energie.

 Vstavaný 7 palcový LCD displej poskytne informácie o mestskej hromadnej doprave či aktuálnej teplote

Oba tieto údaje sú dostačujúce, pretože Mito má prevádzkovú spotrebu asi 360 Wh za jeden deň, ale v prípade ak krátkodobo klesne množstvo generovanej elektrickej energie, Mito má k dispozícii aj možnosť napájania prostredníctvom 60 Ah batérie.

Prvý solárny nabíjací stĺp Mito bol už nainštalovaný v blízkosti zástavky pre električky na námestí Taksim v centre Istanbulu vo februári a spoločnosť Verisun v budúcnosti plánuje postaviť množstvo týchto stĺpov aj v iných mestách.

Stĺp Mito s netradičným dizajnom má na streche nainštalovaný solárny panel