Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nightingale podporí váš spánok vytvorením „zvukového vankúša“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Úplná tma a ticho pomáha viacerým ľuďom pri zaspávaní, no iný lepšie zaspávajú s pustenou hudbou, alebo za zvukov s televízora. Pre tých druhých si spoločnosť Cambridge Sound Management pripravila nové zariadenie Nightingale, ktoré je súčasťou systému Internetu vecí, a ktoré dokáže vytvoriť „zvukový vankúš“ tak, aby splynul v pozadím a blokoval rušivé zvuky.

Existujú rôzne zariadenia vydávajúce biely šum, teda upokojujúce zvuky, no tie väčšinou prichádzajú z jedného zdroja a pre mozog používateľa môže ľahké určiť zdroj, z ktorého vychádza, čo spôsobuje menšiu účinnosť pri zaspávaní. Zabrániť tomuto efektu by mohlo nové zariadenie Nightingale, ktoré prichádza v páre. Pri rozmiestnení do rôznych častí miestnosti sa vytára rovnomernejší prenos bieleho šumu, ktorý mozog nemôže presne lokalizovať.

Zariadenie Nightingale po pripojení do elektrickej zásuvky vysiela upokojujúce zvyky pre rýchlejšie zaspávanie a pokojný spánok

Každá jednotka Nightingale, ktorá sa zapája do elektrickej zásuvky, obsahuje dva reproduktory, ktoré vysielajú atmosféru z 15 rôznych typov zvukových podnetov. Podľa výrobcu by malo zariadenie fungovať, aj keď bude zapojené za nábytkom. Keďže každá elektrická zásuvka sa v domácnosti zíde, jednotka obsahuje dva vývody zásuviek, ktoré nahrádzajú tú používanú.

Zariadenie Nightingale sa skladá z dvoch jednotiek, ktoré v miestnosti vytvoria

V prostredí Internetu vecí je systém Nightingale ovládaný z mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android, alebo prostredníctvom webového prehliadača. Aplikácia používateľom umožňuje zariadenie automatizovať nastavením toho, kedy sa má v noci zapínať a kedy sa môže v dopoludňajších hodinách vypnúť. Používateľ si taktiež môže vybrať zvuk, ktorý sa mu páči a zmeniť farbu indikujúcej LED diódy, ktorá sa nachádza na strane zariadenia.

Zariadenie Nightingale obsahuje dvojicu reproduktorov, ako aj dva vývody elektrických zásuviek

Prostredníctvom platformy IFTTT sa zariadenie Nightingale môže prepojiť s inými zariadeniami v Internete vecí, ako je Nest, Ring, Alexa od Amazonu, či žiarovky Philips Hue. Zariadenie zatiaľ nepodporuje náš formát európskej elektrickej zásuvky a tiež nie je vhodné pre pripojenie do horizontálnej dvojzásuvky.

Zariadenie Nightingale sa dá nastaviť cez mobilnú aplikáciu alebo pomocou webového prehliadača

Spoločnosť sa rozhodla pre fianancovanie výroby prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá zariadenie Nightingale získať podporou v sume 149 dolárov. V prípade, že bude kampaň úspešná a všetko pôjde podľa plánov, prvé kusy by podporovateľom kampane mali byť zasielané vo februári 2017.