Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Byty so smart technológiami rastú už aj v Bratislave

Byty so smart technológiami rastú už aj v Bratislave
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nároky na technológie používané v bytoch neustále rastú, čo si našťastie začal uvedomovať aj jeden z mála investorov a staviteľov. Aj v Bratislave preto konečne rastú prvé smart byty.

Smart byty ponúkajú ich budúcim majiteľom spojenie pokročilých systémov, ktoré uľahčujú a zefektívňujú celé riadenie bývania, s použitými materiálmi či základnou orientáciou stavby, ktoré spoločne znižujú náklady na bývanie. Projekt Zlaté Krídlo je v lokalite hlavného mesta unikátom a príkladom, ako by mali vyzerať moderné byty tretieho tisícročia.

Čo je to smart bývanie?

 

Myšlienka smart bývania je u nás relatívne nová. Jej význam sa nesie najmä v dvoch základných rovinách. A to výstavbe, ktorej výsledkom má byť čo najšetrnejšie bývanie voči hospodáreniu s energiami, a teda aj financiami a implementácii systémov na jednoduché riadenie všetky procesov z jedného miesta. Navyše, z dôvodu neustále pribúdajúcich noviniek vo svete technológií musia byť smart byty pripravené na ich implementáciu aj o niekoľko rokov. To môže byť zabezpečené len systémom projektovania a výstavby nehnuteľnosti v štýle skladačky LEGA, kde nie je žiaden problém kedykoľvek pripojiť ďalší diel celej stavebnice.

Projekt bytov Zlaté Krídlo, ktorý aktuálne rastie v lukratívnej lokalite v bratislavskej Rači, je navrhnutý a stavaný práve v súlade so základnými myšlienkami smart bývania. Rovnako, v dvoch rovinách.

Projekt bytov Zlaté krídlo v Bratislave

Efektívna produkcia tepla a eliminácia jeho strát pre čo najnižšie mesačné náklady

 

Použité stavebné materiály a zariadenia určené na vykurovanie efektívne hospodária s teplom. Inteligentné kotolne a výmenníkové stanice v každom byte vyprodukujú len také množstvo tepla, aké je v skutočnosti potrebné. Vďaka pasívnemu štandardu, a to dvojnásobnej izolácii stien a strechy než v bežných domoch a trojsklám na oknách z priestorov neunikne žiadne teplo, a preto je všetko využité. Celkové mesačné náklady na bývanie v Zlatom Krídle sú preto vypočítané len na 1,60€/m2 obytnej plochy.

Hybridná kabeláž pre dnešné aj potenciálne budúce systémy riadenia bývania z jedného miesta

 

Druhý pilier smart bývania, a to inteligentné technológie, sa do bytov v Zlatom Krídle dostávajú prostredníctvom univerzálnej hybridnej kabeláže. Na ňu je možné pripojiť zariadenia sprostredkujúce centrálne riadenie kúrenia, chladenia, ale aj osvetlenie, tienenie či bezpečnosť. A to ako tie dnešné, tak aj tie, ktoré sa na trhu objavia trebárs aj o desiatku rokov. Moderné systémy sa dostali tiež do správy celého objektu, preto bude môcť byť realizovaná aj na diaľku. To vytvára predpoklad na promptné riešenie akýchkoľvek komplikácií aj bez toho, aby na miesto musel vyraziť technik.

Samozrejme, smart prvkov v prvých smart bytoch v Bratislave je oveľa viac. Ak sa s nimi chcete zoznámiť priamo na mieste, neváhajte a využite možnosť obhliadky priamo v Zlatom Krídle.