Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Japonská NHK bude olympiádu v Riu vysielať v úchvatnom 8K rozlíšení

Japonská NHK bude olympiádu v Riu vysielať v úchvatnom 8K rozlíšení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už tento týždeň sa začnú letné olympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro a pri tejto udalosti oznámila japonská národná vysielacia spoločnosť NHK, že bude prvýkrát vysielať niektoré športové udalosti v rozlíšení 8K. Kým technológie pre zobrazenie rozlíšenia „Super High Vision“ nie sú ešte komerčne dostupné pre spotrebiteľov, zábery z olympiády sa budú premietať verejnosti po celom Japonsku a Brazílii.

S rozlíšením 7680 na 4320 bodov je 8K technológia porovnateľná so 16 násobkom rozlíšenia Full HD 1080p a prináša priestorové ozvučenie zo 7.1 až do statného 22.2 kanálového priestorového nastavenia. Samozrejme momentálne toto nedokáže poskytnúť žiadne domáce kino a tak spoločnosť NHK spolupracuje s Olympic Broadcasting Services (OBS), rovnako ako s brazílskou vysielacou spoločnosťou TV Globo, aby mohla verejnosť sledovať zábery z olympijských hier prenesené cez satelit do Japonska a priamo v Rio de Janeiro cez experimentálny pozemný prenos.

Japonská NHK sa chystá vysielať zábery z olympijských hier v rozlíšení 8K

Súčasťou 8K prenosu bude sto tridsať hodín obsahu, niektorý z nich bude aj vo forme priameho prenosu, vrátane otváracieho a záverečného ceremoniálu. Medzi vysielané športy bude patriť džudo, plávanie, atletika, basketbal a mužské futbalové finále.

Záujemcovia, ktorí si chcú pozrieť dianie z olympijských hier Rio 2016 v rozlíšení Super High Vision tak môžu spraviť v japonskom meste Osaka, kde bude premietanie v divadle Grand Front Osaka Knowledge Theater, alebo v piatich miestach v okolí Tokia – NHK Broadcasting Museum, NHK Science & Technical Research Laboratories, NHK Minna no Hiroba Fureai Hall, Marucube and the Panasonic Center.

Verejnosť vo vybraných miestach v Japonsku si bude môcť vychutnať zábery z olympijských hier Rio 2016 v úchvatnom rozlíšení 8K

Zvyšok sveta sa bude musieť uspokojiť so svojim HD, Full HD alebo 4K pokrytím, ktoré bude spätne prepočítané z 8K záberov. OSB sa tiež chystá prvýkrát vydať niektorý obsah vo forme VR videí.

Spoločnosť NHK je teda na dobrej ceste k splneniu svojich cieľov s 8K technológiou, ktoré zahŕňajú spustenie verejného 8K vysielania v roku 2018 a masívneho prijatia 8K do roku 2020, kedy sa budú konať letné olympijské hry práve v Japonsku.