Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľkoplošné laserové televízory by mohli za zlomok ceny nahradiť LCD

Veľkoplošné laserové televízory by mohli za zlomok ceny nahradiť LCD
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa analýzy spoločnosti IHS bude na svete do konca budúceho roka mať väčšina televízorov s obrazovkou viac ako 50 palcov už rozlíšenie Ultra High Definition. Množstvo z nich bude mať LCD panely, no čínska spoločnosť Hisense verí, že laserová technológia je lepšia. Spoločnosť totiž predstavila svoj 100 palcový 4K televízor s laserovým projekčným panelom, ktorý je navyše výrazne lacnejší, ako 4K LCD televízory v podobnej veľkosti.

Laserové projekčné systémy sa spoliehajú na laserové diódy ako zdroj svetla. Táto technológia sa využíva napríklad u projektorov. To je aj prípad laserového HD projektoru od LG z roku 2013, aj keď tento model mohol zvládnuť len rozlíšenie 1080p pri veľkosti premietacej plochy 100 palcov.

Nové širokouhlé laserové kino je podľa vyhlásenia Hisense prvé svojho druhu na svete a údajne využíva 217 patentovaných technológií spolu s optikou s vysokým rozlíšením a optickými motormi, ktoré umožňujú vytvoriť laserovú projekciu s rozlíšením 4K UHD.

Spoločnosť Hisense predstavila prvý 100 palcový 4K UHD širokouhlý laserový televízor na svete

Dôvodom, prečo spoločnosť Husense predstavila svoj nový projekčný systém v Paríži v predvečer finále UEFA Euro 2016 má čo do činenia s veľkými obrazovkami UHD televízorov, konkrétne s nákladmi na ne. Podľa spoločnosti môže typický 100 palcový 4K LCD televízor stáť až 90 000 dolárov, čo sú enormne vysoké náklady. Oproti tomu laserový projekčný systém od Hisense je prezentovaný za cenu 10 000 dolárov.

Hoci je už cena známa, neexistuje žiadna informácia o dostupnosti tohto nového laserového systému. Predpokladá sa, že bližšie informácie by mohla spoločnosť Hisense odhaliť už počas výstavy IFA na začiatku septembra.