Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Strelné zbrane zaistené PIN kódom by mohli rapídne zvýšiť bezpečnosť

Strelné zbrane zaistené PIN kódom by mohli rapídne zvýšiť bezpečnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

USA patrí medzi krajiny, kde zrejme dochádza k najviac smrteľným zranením spôsobených prístupom k nezaistenej zbrani. Problémom skladovania strelných zbraní tak, aby boli k dispozícii na okamžité použitie je to, že môžu padnúť do nesprávnych rúk. To sa snaží vyriešiť americká spoločnosť Safety Firt Arms zo San Diega, ktorá vyvinula samo-zaisťovaciu streľnú zbraň Smart 2, ktorá sa odomyká prostredníctvom PIN kódu a obsahuje aj výstražný systém proti krádeži či neoprávnenému použitiu.

Inteligentné strelné zbrane sú často navrhované ako spôsob proti zabráneniu krádežiam alebo tragickým nehodám a zároveň umožňujú ľahký prístup pre ich majiteľov. Niktoré z nich využívajú čítačky odtlačkov prsta alebo iné biometrické údaje pre aktiváciu, zatiaľ čo iné sa spoliehajú na RDIF štítky. Napriek svojim výhodám majú tieto riešenia niektoré praktické problémy.

Spoločnosť Safety First Arms pracuje na protype streľných zbraní zabezpečených PIN kódom

Čítačky odtlačkov prstov nie sú úplne spoľahlivé, ak ľudia majú mokré, spotené alebo zneičstené ruky a RFID štítky nie sú praktické pre väčšinu ľudí a navyše nedokážu až tak dobre ochrániť zbraň proti krádeži a neoprávnenému použitiu. Prototyp strelných zbraní Smart 2 od spoločnosti Safety Firs Arms sa skladá z 9 mm pištole a útočnej pušky AR-15. Zbrane sú navrhnuté tak, aby boli chránené pred manipuláciou, no môžu byť pritom skladované a pripravené nabité bez nebezpečenstva ich krádeže alebo neoprávneného zaobchádzania inou osobou.

Zbrane Smart 2 sú zaistené PIN kódom, vďaka čomu môžu byť skladované v nabitom stave pre rýchly prístup v prípade potreby

Zbrane Smart 2 pracujú na princípe zabudovaného číselníku pre zadanie PIN kódu, podobnom ako poznáme z bankomatov. Trojmiestny až päťmiestny PIN kód odomkne pištoľ za necelú sekundu, zatiaľ čo sa aktivuje poistka na rukoväti, ktorá automaticky uzamkne zbraň v jednej tretine sekundy, aby majiteľ omylom pri manipulácii nevystrelil.

Okrem toho sú zbrane Smart 2 vybavené funkciou Theft Guard, ktorá sa skladá z detektoru pohybu a monitorovania PIN kódu. Ak sa so zbraňou manipulovalo alebo bola presunutá, po nastavenom počte sekúnd sa spustí prenikavý alarm, ak sa dovtedy nezadal požadovaný PIN kód. Pre zvýšenie bezpečnosti sa nedá k zbrani pristupovať bezdrôtovo a batéria s dlhou životnosťou varuje, kedy je čas na jej výmenu.

Protoryp strelnej zbrane Smart 2 má okrem PIN kódu zabudovaný aj detektor pohybu a výstražný alaram, ktorý sa spustí pri neoprávnenej manipulácii so zbraňou

Spoločnosť Safety First Arms tvrdí, že ich zbrane Smart 2 budú k dispozícii asi za dva roky a hoci spoločnosť vyrobila dosiaľ jediný funkčný prototyp prostredníctvom 3D tlače, už teraz má zaistených cez 1 milión dolárov v objednávkach z dvoch obchodov so strelnými zbraňami. Predpokladaná cena 9 mm pištole je pritom 1295 dolárov.