Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický kuchár, ktorý navarí jedlo za vás

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čas strávený v kuchyni pri varení jedla by sa mohol dať využiť aj inak, najmä ak vám táto činnosť nie je moc po chuti. S myšlienkou plne automatizovaného robotického kuchára sa už nejaký ten čas zaoberajú aj vývojári z Moley Robotics, ktorí na priemyselnom veľtrhu Hanover Messe v Nemecku predstavili svoj prototyp práve takéhoto robota.

Podľa vývojárov by mal byť tento robot schopný pripravovať a variť jedlo ako skúsený kuchár. Odvážne tvrdenia sa snaží samotný robot potvrdiť svojou veľmi presnou reprodukciou pohybov ľudskej ruky. Skladá sa z dvoch rúk pripevnených k pohyblivému panelu. Ruky pre pohyb využívajú 20 motorčekov, 24 kĺbov a až 129 senzorov.

Moley Robotics - automatizovaný robotický kuchár

Robot sa učil svoje pohyby a obratnosť pri varení od ozajstného kuchára, pričom každý detail a akcia bola starostlivo preložená pomocou algoritmov do digitálnych pohybov robota. Nie príliš povzbudivá je však správa, že od prototypu k reálnej dostupnosti pre verejnosť to nejaký ten rôčik potrvá, podľa vyjadrenia spoločnosti to bude najskôr do dvoch rokov.

Moley Robotics - automatizovaný robotický kuchár

Moley Robotics plánujú zmenšiť rozmery tejto automatizovanej robotickej kuchyne tak, aby sa dala použiť aj do priemerne veľkých kuchýň. Zmenší sa aj rozmer rúk robota, ktoré by mali byť kompaktnejšie a schopné zvládať ešte viac činností. Digitálna knižnica jedál, ktoré robot zvládne navariť by sa do roku 2017 mohla rozrásť na pekných 2 000 rôznych pokrmov.

Otázkou zostáva, či pripravené jedlá budú mať tú správnu chuť a či budú ľudia ochotní takéto zariadenia vpustiť do svojej kuchyne.

Moley Robotics - automatizovaný robotický kuchár