Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Scooba 450: Inteligentný robotický umývač podláh

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
11. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každodenné domáce práce nepatria práve k obľúbeným činnostiam žiadneho pohlavia. Zvlášť ak ide o umývanie podláh. No vyhnúť sa tomu nedá, veď taká čistá podlaha je výkladnou skriňou každej domácnosti. A čo keby bolo to umývanie bez námahy? Napríklad aj vďaka vynovenému inteligentnému robotickému pomocníkovi.

Spoločnosť iRobot sa v oblasti robotiky pohybuje už nejaký ten rôčik. Nie každý pritom vie, že má za sebou predovšetkým náročný vývoj armádnych robotov. No a keďže tie fungovali, rozhodol sa tento americký producent poskytnúť niektoré osvedčené robotické technológie aj bežným ľuďom. Napríklad i pri umývaní podláh, v podobe pomocníka iRobot Scooba 450.

Stroj pritom prichádza vo vynovenej verzii, ktorá má za sebou zopár významných zlepšení. V porovnaní so svojim predchodcom napríklad umýva až trikrát efektívnejšie. Inováciou je totiž trojfázový systém umývania.

„Scooba najskôr celú podlahu navlhčí. Navlhčuje ju kvôli tomu, aby sa odlepili zaschnuté nečistoty. V druhom kroku celú podlahu vydrhne rotujúcou kefkou. Táto kefka rotuje rýchlosťou až 600 otáčok za minútu. A skutočne veľmi dôkladne vie odstrániť pozaschýnané nečistoty, poprípade nečistoty uložené v škárach na dlažbe. A v tretej fáze celú podlahu povytiera a znečistenú vodu presunie do zásobníka na znečistenú vodu,“ hovorí pán Ivan Mucha, Play Electronics.

Robotický umývač neodradia žiadne pevné podlahy ako je dlažba, linoleum, či kameň. Scooba sa teší najmä na priestory, kde sa hrávajú deti, prípadne kde sa pohybujú domáce zvieratá. Stroj totiž pracuje, s tekutinou bez chemikálií, len s jemným mydlovým čističom. Navrhnutý čistiaci prostriedok pritom dokáže podľa výrobcu zničiť až 99,3 percenta baktérií zo zeme.

Výhodou je však najmä to, že robot, s už raz použitou vodou, nepracuje opakovane. Aby to dokázal, má vo svojich útrobách dva oddelené zásobníky.

„Scooba pracuje na princípe dvoch oddelených zásobníkov. Tie zásobníky sú oddelené kvôli tomu, že Scooba nanáša na podlahu vždy čistú vodu zmiešanú samozrejme s roztokom na čistenie podláh. A všetku znečistenú vodu presúva zvlášť do zásobníka.“

Svoju inteligenciu využíva Scooba aj na pohyb po miestnosti. Neputuje teda len na základe odrazov a otočiek, ale svoje správanie vyhodnocuje pomocou dômyselných algoritmov. Nad celým systémom umývania tak bdie umelá inteligencia iAdapt.

38 aktívnych senzorov komunikuje s programovým vybavením umývača. Robot pritom podlahy monitoruje až 60 krát za sekundu. Informácie spracuje a následne rozmanito prispôsobí svoje pohyby. Po jednom mieste prechádza niekoľko krát, a zvládne i kúty, rohy, problémové miesta či zaschnutú špinu.

„Na jedno nabitie Scooba poumýva až 28 metrov štvorcových. S tým, že pri spustení umývania je možné vybrať si dva režimy. V režime pre menšie miestnosti poumýva 14 metrov štvorcových a v režime pre väčšie miestnosti poumýva 28 metrov štvorcových.“

Robot si pri orientácii pomáha nárazníkom, pred prekážkou rozumne spomalí a zistí, či je pevná, alebo je pred ním napríklad len záves a on tak môže upratovať ďalej aj pod ním. Sám sa dokonca vyhýba kobercom a nikdy nespadne zo schodov. No ak mu predsa len treba vymedziť priestor, v ktorom sa má pohybovať, poslúži na to malé zariadenie.

„Pomocou virtuálnych stien je možné vymedziť upratovaný priestor, poprípade vyčleniť priestor, kde nechceme aby Scooba upratovala.“

No a po doupratovaní vám Scooba, cez zatlačenie tlačidla INFO, ešte aj zreferuje, koľko "energie" či vody na umývanie ešte v sebe má.

„Po každom umývaní je potrebné vyliať zásobník na znečistenú vodu a vyčistiť čistiacu hlavu. Čo je veľmi jednoduché.“

Po upratovaní je každý vyčerpaný a rovnako aj Scooba. Potrebuje dobiť energiu pomocou adaptéra. Výrobca však pre tento model vyvinul aj špeciálny Dry Dock Systém pre pohodlnejšie nabíjanie stroja. Stačí ho teda len oprieť o špeciálnu základňu a nabíjanie sa spustí. No nielen to, okrem toho sa vo vnútri stroja aktivuje aj tichý ventilátor, ktorý robota zvnútra vysuší.

Jednoduché a pohodlné. Kým Scooba 450 za vás poumýva podlahu, vy si môžete pokojne vyložiť nohy. A spolu s vami aj vaša návšteva, ktorá už u vás rozhodne nemusí mať strach z toho, že by jej na čiernych ponožkách svietila špina z podlahy.