Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozšírená realita ukáže, ako vám rastliny môžu zlepšiť kvalitu ovzdušia

Rozšírená realita ukáže, ako vám rastliny môžu zlepšiť kvalitu ovzdušia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zaujímavý spôsob využitia prostredia rozšírenej reality prináša nová aplikácia s názvom Plant Life Balance. Tá používa prístup založený na vedeckom výskume, ktorý pomáha jej používateľom s rozmiestnením rastlín v domácnosti s cieľom vyváženého množstva pre zlepšenie kvality ovzdušia aj celkovej nálady používateľa.

Rastliny okrem toho, že dokážu zvýšiť kvalitu ovzdušia, sú aj estetickým prvkom v obývateľnom priestore. Tím, ktorý vytvoril novú aplikáciu pre prostredie rozšírenej reality ide v tomto smere ešte ďalej a prehodnotil viac ako stovku vedeckých článkov, aby rozvinul takzvaný index rastlinného života. Je to v podstate hodnotiaci systém, ktorý určuje koľko rôznych druhov rastlín môže zlepšiť život obyvateľov miesta. Vychádza pritom z dvoch kľúčových metrík, kvality ovzdušia a blahobytu.

Aplikácia Plant Life Balance využíva prostredie rozšírenej reality pre návrh vhodného rozmiestnenia rastlín v domácnosti s cieľom zvýšenia kvality ovzdušia.

Rozvíjanie rastlinného indexu znamená to, že sa pozeráme na to, ako rôzne rastliny absorbujú prchavé organické zlúčeniny a iné častice, ako je napríklad prach, peľ, sadze a dym. Okrem toho rastliny môžu pozitívne vplývať na produktivitu a spoločenské správanie. V indexe sa zohľadňuje dokonca aj plocha listov rastliny, veľkosť samotných rastlín, a ktoré kombinácie malých a veľkých rastlín môžu mať najväčší vplyv v závislosti od umiestnenia v priestore.

Práve tento index poslúžil ako základ pre aplikáciu Plant Life Balance. Používatelia si vyfotia miestnosť v domácnosti cez smartfón a v prostredí rozšírenej reality do tohto priestoru zadajú počet a veľkosť rastlín. Aplikácia potom vyhodnotí, ako zdravý je daný priestor a umožní používateľom doladiť hodnoty pretiahnutím virtuálnych rastlín do miestnosti a prispôsobením ich veľkosti.

Aplikácia Plant Life Balance vyhodnotí, ako zdravý je daný priestor a umožní používateľom doladiť hodnoty pretiahnutím virtuálnych rastlín do miestnosti a prispôsobením ich veľkosti.

V katalógu aplikácie sa nachádza viac ako 90 rastlín, ktoré sa môžu vložiť do priestoru a aplikácia dokáže následne zostaviť nákupný zoznam vybraných rastlín, aby používateľ mohol rovno ísť na nákup a začať zazeleňovať svoju domácnosť. Aplikácia Plant Life Balance je dostupná bezplatne a je k dispozícii pre operačné systémy iOS a Android.

V katalógu aplikácie sa nachádza viac ako 90 rastlín, ktoré sa môžu vložiť do priestoru a aplikácia dokáže následne zostaviť nákupný zoznam vybraných rastlín.