Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfón LG V30 je revolúciou v mobilnom nakrúcaní videí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Konkurencia nie je nikdy na škodu, ani čo sa týka mobilných telefónov. Aj vďaka nej sa podarilo posunúť juhokórejskému LG hranice nakrúcania videí so smartfónom. Nová LG V30tka si tak prináša niektoré funkcie, ktoré inak nájdete vo veľkých filmárskych kamerách. No tých inovácií je tam oveľa viac.

LG V30 sa vyznačuje minimalistickým dizajnom tela vyrobeného z hliníka, ktoré je z oboch strán pokryté bezpečnostným sklom Gorilla Glass 5. Smartfón však púta pozornosť najmä výrazným 6 palcovým OLED displejom FullVision s pomerom strán 18 : 9, ktorého rozlíšenie je QHD+. Vďaka technológii OLED je displej a zároveň aj celé telo V30tky tenšie. No výhod OLEDu pribudlo viac.

„Tým pádom tá váha telefónu je oveľa menšia, ako u ostatných telefónoch, keď sa bavíme 6 palcové telefóny a vyššie. Tak určite je to kvalitný obraz, kvalitná čierna farba hlavne. No a v neposlednom rade určite úspora energie smartfónu, to znamená batéria vydrží oveľa dlhšie používateľovi, ako pri klasických IPSkových displejoch,“ popisuje vlastnosti pán Michal Domin, LG Electronics Slovakia.

Jednou z najsilnejších stránok V30tky sú fotografie a videá zhotovené prostredníctvom zadnej duálnej kamery. Jej hlavná časť pre štandardné zábery má rozlíšenie 16 megapixlov, zatiaľ čo druhá, 13 megapixlová, je ako stvorená pre širokouhlé snímanie až do 125 stupňov.

„Tu chcem hlavne podotknúť, že prvýkrát prinášame sklenené šošovky, všetky komplet, ktoré sú vo fotoaparáte, respektíve v optike a clonové číslo je 1,6. To znamená, zachytí o 25 percent viac svetla, ako iné konvenčné telefóny.“

Počas fotenia alebo nakrúcania videí sa o plynulé a čo najostrejšie snímky postará kombinácia optickej a elektronickej stabilizácie obrazu spolu s hybridným automatickým zaostrením s laserovou a fázovou detekciou. Nadšených filmárov by tiež mohla potešiť nová technológia Cine Video, na ktorej juhokórejskí vývojári spolupracovali priamo s hollywoodskymi odborníkmi.

„Sú tam rôzne režimy videí, to znamená je tam nejaký kinový režim, je tam nejaký beauty režim, nejaký romantický. Fakt ten používateľ si vie teraz to video natočiť podľa seba, podľa svojej nálady, ako chce.“

Smartfón LG V30.

Okrem toho sa vďaka špeciálnemu záznamu dajú upravovať aj farby vo videách. No a ďalšou zaujímavou funkciou pre nakrúcanie videí je funkcia Point Zoom, ktorý dokáže pohľad šošovky priblížiť na akýkoľvek objekt, bez ohľadu na jeho polohu v zábere.

„Používateľ si vie zoomovať nejaký bod pri natáčaní videa a je to veľmi pekné a plynulé. Ten Point Zoom funguje preto veľmi dobre, pretože sú tu teda dve duálne šošovky, ktoré spolupracujú so sebou a ten zoom fakt filtrujú veľmi kvalitne.“

V30tka dostala do výbavy aj poriadne ozvučenie, ktoré zabezpečí digitálno-analógový prevodník Hi-Fi Quad. Zvuk pritom vyladili inžinieri zo známej firmy Beng & Olufsen, od ktorej si používatelia nájdu v balení aj slúchadlá nastavené pre optimálne počúvanie s novým smartfónom.

Rýchlu odozvu a spracovanie náročných grafických efektov v aplikáciách či hrách má na starosti platforma Qualcomm Snapdragon 835 spolu so 4 GB operačnou pamäťou. Napriek výkonu si však batéria s kapacitou 3300 mAh prináša nadštandardnú výdrž.

„Pre bežného používateľa určite celé dva dni vydrží LG V30. Má podporu nabíjania cez USB-C, to znamená ten telefón dokáže veľmi rýchlo nabiť na 100 percent, cca. je to nejakých 90 minút.“

Popri už štandardnej čítačke odtlačkov prstov na zadnej strane pod kamerami, vybavili vývojári smartfón aj ďalšími dvomi šikovnými bezpečnostnými funkciami pre biometrické overenie totožnosti. Prvou z nich je Face Print pre automatické odomknutie telefónu na základe rozpoznania tváre používateľa.

„No a ďalšou novinkou je takzvaný Voice Print, to znamená v preklade odomknutie telefónu hlasom. Ideálne odporúčame používateľom nastaviť tri až päť nejakých slov, na základe ktorých ten telefón sa odomkne.“

Okrem novej V30tky sa juhokórejský výrobca pochválil aj so smartfónom strednej triedy LG Q6, ktorý prevzal niektoré parametre práve z modelov vlajkových lodí, ako je V30 alebo G6. Nájdeme tu tak napríklad 5,5 palcový FullVision displej s pomerom strán 18 : 9, ako aj biometrické rozpoznávanie tváre Face Print, ktoré má aj V30tka.

„Je to funkcia, ktorá je veľmi intuitívna, dokonca sa učí. To znamená, vie rozoznať používateľa, keď mu narastie brada alebo používa slnečné okuliare,“ dodáva pán Michal Domin, LG Electronics Slovakia.

Smartfón LG Q6 tak spolu s LG V30tkou nastavili pomyselnú latku opäť vysoko. Rozhodne pritom potešia mnohých používateľov, zvlášť tých, ktorým učarovali fotky či najmä video.