Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rodina nových smartfónov ZenFone 4 je ako stvorená pre fotky a videá

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
23. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zrejme nie je veľa takých ľudí, ktorí by pri sebe nemali skoro stále mobil. Už dávno však jeho využitie pre telefonovanie predbehlo používanie smartfónov na fotenie. A tomu sa prispôsobujú aj výrobcovia. Napríklad ASUS na svojom podujatí v Ríme, kde nechýbal ani náš team s kamerou, predstavil novú generáciu smartfónu ZenFone, ktorá aj podľa výrobcu, fotenie doslova miluje.

Hlavnou hviezdou podujatia ASUS v Taliansku bol smartfón ZenFone 4, aj keď sa popri ňom predstavili i ďalší členovia rodiny.

Mobil si prináša 5,5 palcový displej s technológiou zobrazovania IPS, dva sloty pre SIM karty, z ktorých ten druhý je možné využiť aj pre micro SD kartu. Smartfón pritom podporuje jej kapacitu až do takmer neuveriteľných 2 TB.

No najsilnejšou stránkou sú predsa len kamery. Dve sa nachádzajú na zadnej strane. ASUS sa rozhodol pre snímací čip SONY IMX362, ktorý je vlajkovou loďou japonského výrobcu. Hlavná kamera sníma cez 6 člennú šošovku s clonovým číslom F 1.8 a až v 120 stupňovom uhle, takže naozaj poriadne široká optika.

I funkcie zaostrovania sa dostali do telefónu v profi výbave. Vďaka dvom kamerám je k dispozícii až 24 miliónov bodov a k tomu aj technológia DUAL PIXEL, vďaka ktorej by mal smartfón zaostrovať len za 3 stotiny sekundy. No a celý systém snímania podčiarkuje ešte aj optická stabilizácia. Tá sa využije pri fotení, no aj pri snímaní videí v UHD, teda v 4K rozlíšení. Mnohé z funkcií pritom zaujali aj fanúšičku mobilných technológií, Andreu Verešovú.

„Najviac ja oceňujem ako modelka, príležitostná herečka, že má krásne fotky, má krásnu optiku, už dvojitú, super približovanie. Má skvelé funkcie, ktoré určite uľahčia život nielen mne, ale kopec iným, ktorí sú „fajnšmekri“ vo videách a vo fotkách“, hovorí pani Andrea Verešová, modelka.

Asus zároveň vynovil aj svoju grafickú užívateľskú nadstavbu ZenUI 4.0 a pridal jej ďalšiu rýchlosť, čím by mal smartfón reagovať a spracovávať požiadavky používateľa oveľa rýchlejšie ako staršie modely. A ani výdržou batérie by nový model trpieť nemal.

„Teraz je to úžasné, že už sa spája ten telefón do seba všetky funkcie, preto ja nesmierne oceňujem, pretože veľa cestujem, že nový ZenFone vydrží dlho. Sľubujú skoro 24 hodín a rýchle dobíjanie a veľkú kapacitu,“ dodáva pani Andrea Verešová, modelka.

Smartfón ASUS ZenFone 4.

Po novom sa však rodina Zenfonov rozrástla. Štvorka označujúca generáciu, v názve smartfónu, priniesla symbolicky aj štyroch členov rodiny.

Okrem Zenfone 4 sa tak snažil zaujať napríklad aj model určený pre selfie nadšencov. Ten má tiež dve kamery, no nie vzadu, ale vpredu. Jedna má až 20 megapixlov a pomáha jej ešte aj 8 megapixlová. Aj tu za zachoval poriadny snímací uhol v rozpätí až 120 stupňov. Všetko potrebné by sa tak malo dostať do záberu aj bez dlhej, natiahnutej ruky, či selfie tyčky.

Inovácie si priniesol aj Zenfone 4 Max. Ten chce zaujať tiež i pri fotení, aj keď má síce nižšiu výbavu ako hlavný Zenfone 4, no prídavok v mene „MAX“ je v tomto prípade určený jeho batérii. Tá si totiž prináša kapacitu až 5000 mAh, s ktorou môžete nepretržite, až skoro 2 dni telefonovať alebo si až 20 hodín prehrávať videá.

Záujem prítomných vzbudil aj Zenfone 4 s prívlastkom PRO. Ten totiž hranice štandardného Zenfonu ešte posunul. Snímací čip je síce rovnaký, no pribudlo dvojité optické priblíženie, pripadne celkové až 10 násobné. Ani horšie svetelné podmienky by pre tento model nemali byť problém. Clonové číslo totiž kleslo na F1,7 a technológia ASUS SuperPixel by mala zasa pomôcť získať až 8x viac svetla zo snímanej scény. Okrem ostrenia Dual Pixel pomáha tomuto modelu aj laserové automatické ostrenie.

Rodina nových Zenfonov teda priniesla inovácie, ktoré opäť posúvajú hranice kamier v mobiloch. Aj vďaka tomu, ľudia pomaly zabúdajú na kompaktné fotoaparáty a zrkadlovky a väčšinu fotografií dnes tvoria s mobilom. Uvidíme, čím sa teda budú snažiť zaujať práve firmy z oblasti fotoaparátov a ako chcú tieto mobilné tromfy prebiť.