Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacná rozšírená realita pre každého sa ukrýva v kartónovom obale

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci Microsoft svoj headset HoloLens pre rozšírenú realitu uvoľnil aj pre verejnosť, jeho cena 3000 dolárov je skôr prístupná pre firmy a vývojárov. Aj to bol jedným z dôvodov, prečo sa tím študentov priemyselného dizajnu na holandskej univerzite v Twente rozhodol vytvoriť cenovo dostupnú alternatívu s názvom Aryzon. Inšpirácia pritom pochádzala z kartónového headsetu pre virtuálnu realitu od spoločnosti Google.

Headset pre rozšírenú realitu Aryzon si používateľ sám podkladá z kartónového obalu, ktorý mu v plochom balení príde domov poštou. Celé to pritom funguje jednoducho. Stačí si do smartfónu nainštalovať sprievodnú mobilnú aplikáciu pre operačný systém iOS alebo Android. Používateľ potom vloží svoj smartfón do vyhradeného priečinku v headsete Aryzon tak, aby displej smeroval k jeho očiam a zadný fotoaparát smeroval von dopredu. Používateľ vidí reálny svet cez skrútený kúsok skla, ktoré je umiestnený v hornej časti zariadenia.

Aryzon je cenovo dostupný headset pre rozšírenú realitu, ktorý si používateľ sám zloží z kartónového obalu.

Na displeji smartfónu sa na čiernom pozadí zobrazuje stereoskopická 3D grafika. Tá sa odráža zrkadlom nastaveným v určitom uhle k smartfónu, pričom odraz prechádza cez súpravu fresnelových šošoviek a nakoniec skončí na zadnej strane pozorovacieho skla. Vďaka tomu používateľ cez sklo vidí reálny svet, ktorý sa zmiešava s odrazom grafiky zo smartfónu, čim sa vytvára pocit rozšírenej reality.

Aplikácia využíva fotoaparát smartfónu pre identifikáciu a sledovanie cieľového objektu v reálnom svete tak, aby sa grafika udržiavala v strede záberu. Ak si používateľ tento objekt zoberie a posúva s ním, grafika sa môže sa priblížiť alebo otáčať do strán. Aplikácia tiež využíva akcelerometer a gyroskop smartfónu pre zistenie pohybu používateľa a zmeny jeho perspektívy, aby mohla zmeniť uhol premietanej 3D grafiky. Pre smartfón s 5,5 palcovým displejom je zorné pole 35 x 20 stupňov, čo je v skutočnosti širšie, ako 30 x 17 stupňov, ktoré má headset Microsoft HoloLens.

Aryzon využíva súpravu fresnelových šošoviek a smartfón používateľa so sprievodnou aplikáciou cez ktorú dokáže vytvárať objekty v rozšírenej realite.

Kartónový headset pre rozšírenú realitu Aryzon je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter. Hoci do konca kampane zostáva vyše mesiaca, už teraz sa vývojárom podarilo vyzbierať takmer 40 000 EUR, pričom požadovaná suma bola 25 000 EUR. Headset Aryzon, spolu so sprievodnou aplikáciou, sa dá získať za finančnú podporu vo výške 29 EUR. Distribúcia je naplánovaná na september.

Kartónový headset Aryzon má s 5,5 palcovým smartfónom pozorovací uhol 35 x 20 stupňov.