Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malá turbína Waterlily nabije vaše mobilné zariadenia z vetra aj vody

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výlety do prírody sú ideálnym spôsobom, ako si oddýchnuť od dnešného digitálneho sveta, no viacerí ľudia aj z tohto prostredia chcú poslať svojim známym nejaké snímky na sociálne siete. Výdrž batérie však na dlhších potulkách môže sklamať a hoci sú k dispozícii prenosné power banky, je tu nové zaujímavé riešenie, ktoré dokáže nabíjať batériu smartfónu či tabletu priamo z prírodných zdrojov.

Spoločnosť Seaformatics predstavila prenosnú turbínu s názvom Waterlily, ktorá využíva silu vetra a vody pre nabíjanie batérií mobilných zariadení v odľahlej prírode. Waterlily má priemer 180 milimetrov a hrúbku 75 milimetrov a váži 800 gramov, vďaka tomu nezaberie príliš miesta v batohu. Môže byť umiestnená do rieky alebo na veternú plochu, odkiaľ dokáže vyťažiť zdroj energie pre akékoľvek zariadenie, ktoré sa nabíja cez port USB.

Prenosná turbína Waterlily dokáže nabíjať USB zariadenia z vetra aj vody

Prenosná turbína Waterlily pritom dokáže účinne pracovať vo vode, ktorá prúdi rýchlosťou od 1 km / h až do 11 km / h, ale maximálny výkon 25 wattov dosahuje už pri rýchlosti 7,2 km / h. Vo vzduchu je zase potrebná minimálna rýchlosť vetra 10,8 km / h, no údajne zvláda aj poryvy v rýchlosti 72 km / h.

Prenosná turbína Waterlily dokáže nabíjať USB zariadenia z vetra aj vody

Spoločnosť Seaformatics plánuje pre prípad pokojného počasia a nedostupnej tečúcej vody pridať aj istú formu ručnej kľuky, ktorá môže skôr poslúžiť pre rýchle krátke nabitie, akoe pre plné nabíjanie batérie. V pláne je tiež pridanie držiaka na bicykel či vlečného lana, aby mohlo Waterlily plávať vo vode za kajakom.

Momentálne sa dá prenosná turbína Waterlily objednať za 99 dolárov, no od mája cena vyskočí na 149 dolárov. Spoločnosť Seaformatics pritom plánuje začať prvú dodávku objednaných zariadení v priebehu augusta.

Prenosná turbína Waterlily dokáže nabíjať USB zariadenia z vetra aj vody