Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google ohlásil vývojársku verziu nového operačného systému Android O

Google ohlásil vývojársku verziu nového operačného systému Android O
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google vydala takzvanú Developer Preview verziu svojho najnovšieho operačného systému Android O pre mobilné zariadenia. Hoci je vývoj softvéru v počiatočnom sštádiu, od svojho predchodcu sa líši niekoľkými vecami, ktoré by mohli zmeniť náš spôsob komunikácie s operačným systémom Android.

Jednou z najzásadnejších zmien je zavedenie funkcionality Obraz v Obraze (Picture in Picture – PIP), čo by používateľom nového operačného systému od Google mohlo v určitých prípadoch uľahčiť prácu v multitasking režime. Aplikácie s podporou PIP umožnia sledovanie videa aj keď sa spustí iná aplikácia alebo služba, napríklad pri prichádzajúcom hovore.

Operačný systém Android O tiež obsahuje funkciu kanálov pre notifikácie, čo umožní jemní vyladenie nastavenia oznámení v daných aplikáciách. K dispozícii tiež budú nové vizuálne spôsoby notifikácií a ich zoskupovanie, čo by mohlo priniesť efektívnejší proces prezerania všetkých dôležitých notifikácií.

Kanály notifikácií umožnia používateľom nového operačného systému Android O lepšie spravovať oznámenia svojich aplikácií

Android O pridáva podporu pre automatické vyplňovanie, ktoré by malo minimalizovať potrebu zadávania, respektíve opakovaného zadávania prihlasovacích údajov, ako sú používateľské mená, heslá či adresy. Vývojári sa budú musieť sami rozhodnúť, či funkciu automatického vyplňovania poskytnú v rámci svojich aplikácií a služieb.

Nový operačný systém reaguje aj na nedávny vývoj vo sfére mobilného hardvéru. Bude podporovaný široká farebná škála pre aplikácie, ako aj kvalitné Bluetooth audio kodeky, napríklad LDAC. Taktiež pribudne lepšia podpora navigácie a ovládania prostredníctvom pripojiteľnej klávesnice v prípade tabletov.

Spoločnosť Google vydala vývojársku verziu nového operačného systému Android O

Vývojárska verzia operačného systému Android O je k dispozícii bezplatne, no logicky je priamo zameraná na vývojárov aplikácií a služieb. Softvér musí byť manuálne stiahnutí a zapísaný do flash pamäte mobilného zariadenia. Bežní zvedaví používatelia sa môžu zapísať do programu Android Beta a operačný systém získajú na otestovanie v jeho beta fáze vývoja. Google sľubuje, že postupom času pridá aj ďalšie zaujímavé funkcie.