Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony Xperia XZ prináša technologicky vyspelé snímanie fotografií a videí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite budete súhlasiť, že japonský výrobca Sony je vo výrobe snímacích čipov ako ryba vo vode. Z jeho dielne sa v tomto smere chrlia novinky, ktoré sa dostávajú nielen do jeho vlastných fotoaparátov a kamier, ale aj do smartfónov viacerých značiek. Tie najnovšie technológie s modernými snímacími čipmi si však necháva pre svoje mobilné zariadenia a výnimkou nie je ani nová vlajková loď v rodine Xperia spolu so svojou menšou sestrou.

Xperia XZ, nová vlajková loď z dielne japonského výrobcu prichádza s 5,2 palcovým Full HD displejom. Už na prvý pohľad zaujme elegantným dizajnom so zaobleným povrchom a telom z brúseného hliníka pre pevné a pohodlné uchopenie. No zrejme najznámejšie sú smartfóny od Sony práve pre svoje pokročilé fotoaparáty. Nová Xperia XZ nie je výnimkou a opäť posúva zážitok z fotenia či nakrúcania videí o krôčik ďalej. Zadný fotoaparát pritom disponuje 23 megapixlovým rozlíšením a využíva senzorovú technológiu Triple Image Sensing.

„Na čo sme sa zamerali je laserový autofocus. Ten pomáha pri tom šere, kedy je veľmi ťažké zaostriť a spraviť dobrú fotku. Takže teraz nám to pomáha, aby tá fotka bola zaostrená, aby fotoaparát vedel, aká správna vzdialenosť je od toho snímaného predmetu,“ hovorí pán Rastislav Medveď, Business development manager, Sony Mobile.

Z predošlých modelov si Xperia XZ prináša senzor pre funkciu prediktívneho automatického ostrenia. Tá vie predpovedať, kam sa bude objekt v scéne pohybovať a dané miesto už vopred zaostrí. No a posledným z technológie Triple Image Sensing je senzor pre spracovanie farieb. Okrem toho však technológie pomohli aj k neuveriteľne rýchlemu aktivovaniu fotoaparátu v mobile.

„RGB senzor tomu dodáva vernosť tých farieb, aby to bolo naozaj čistejšie, alebo bližšie k tomu, ako to oko vidí. Je tam prepracovaný opätovne ten softvér k foťáku, ako sme už pri Xku začali. Naozaj tá rýchlosť spustenia a odfotenia od stlačenia je pod 0,6 sekundy,“ hovorí pán Milan Dzilský, Country sales manager, Sony Mobile.

Vývojári zo Sony mysleli aj na tvorcov videí, ktorým pri nakrúcaní môže pomáhať inteligentný aktívny režim SteadyShot s 5 osou stabilizáciou.

„Slúži na to, aby sme zastabilizovali tie bežné pohyby, ktoré pri natáčaní vznikajú, keď sa pohybujeme s telefónom,“ dopĺňa pán Rastislav Medveď, Business development manager, Sony Mobile.

Smartfóny Sony Xperia XZ a Xperia X Compact disponujú technológiou Triple Image Sensing pre vylepšenie spracovanie obrazu pri fotení a nakrúcaní videí

O bezproblémový chod smartfónu sa postará procesor Snapdragon 820 spolu s 3mi gigabajtami operačnej pamäte RAM. Pribudol i nový USB port typu C, ktorý sa nových moderných smartfónoch stáva v poslednej dobe štandardom. No a príjemne prekvapí aj výdrž batérie, či rýchlosť jej nabíjania.

„Opätovne sa nám podarilo dosiahnuť náš cieľ a to je dvojdňová výdrž baterky, samozrejme štandardná, bežného, priemerného používateľa a za desať minút nabitia môžem mať 60 minút hovoru,“ hovorí pán Milan Dzilský, Country sales manager, Sony Mobile.

S batériou súvisí i inovatívna technológia pre adaptívne nabíjanie, ukrývajúca sa pod názvom Qnovo.

„Program, ktorý je v tom smartfóne, nabije batériu na 90 percent. Celú noc počká a hodinu predtým, ako sa mám zobudiť, čo sa sám naučí, mi dobije batériu na 100 percent,“ vysvetľuje pán Rastislav Medveď, Business development manager, Sony Mobile.

Qnovo by teda malo dokázať životnosť batérie predĺžiť až dvojnásobne.

„Čím chceme dosiahnuť, že používateľ bude mať telefón s batériou s rovnakou kapacitou alebo veľmi podobnou s minimálnymi stratami po celé obdobie,“ dopĺňa pán Milan Dzilský, Country sales manager, Sony Mobile.

Sony spolu s novou vlajkovou loďou predstavila aj jej kompaktnejšiu verziu s príhodným názvom Xperia X Compact. Tá by mohla osloviť používateľov, ktorým viac vyhovuje menší, 4,6 palcový displej. Xperia X Compact má pritom rovnaké výhody technológií, ako vlajková loď. Tak napríklad výdrž a životnosť batérie či použité technológie v zadnom fotoaparáte.

„Pri jednom smartfóne máme Full HD, pri druhom máme HD, čo pri tom malom necítim, žeby som mal horšiu kvalitu obrazu. To je stále na tom menšom displeji rovnako dobre viditeľné. Tým pádom môžeme spraviť to, že máme iný procesor použitý, inú pamäť, pretože nie je potrebný taký veľký výkon na malý telefón,“ opisuje pán Rastislav Medveď, Business development manager, Sony Mobile.

Vývojári z krajiny vychádzajúceho slnka však pracujú aj na koncepte inteligentného projektora, ktorý by mohol slúžiť ako komunikačné centrum pre celú rodinu. Projektor premieta horizontálne i vertikálne, na stôl či stenu a zaujme inovatívnym spôsobom ovládania.

„Môže sa pripojiť telefón no a súčasne pohybom voľnej ruky doprava - doľava sa pohybuje ako keby bol virtuálne na nejakej dotykovej obrazovke,“ uzatvára pán Milan Dzilský, Country sales manager, Sony Mobile.

No a práve projektor bude so smartfómni prepojiteľný. Popri ňom sú teda smartfóny Xperia XZ a Xperia X Compact plné šikovných technológií, ktorými chcú osloviť nejedného moderného používateľa. Či už mu záleží na ostrých fotografiách vo verných farbách alebo si potrpí na výdrž batérie, tieto zariadenia by mu mohli jeho potreby verne plniť.