Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový iPhone 7 a 7 Plus si s novým iOS 10 prináša aj niekoľko vylepšení

Nový iPhone 7 a 7 Plus si s novým iOS 10 prináša aj niekoľko vylepšení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple ukončila tohtoročné zvesti a odhalila novú vlajkovú loď – smartfóny iPhone 7 a 7 Plus. Nové iPhony majú zvýšenú vnútornú kapacitu úložiska, vylepšené fotoaparáty, sú odolné voči vode a zbavili sa slúchadlového 3,5mm konektoru. To všetko v balení spolu s novým operačným systémom iOS 10.

Operačný systém iOS 10

 

Nový operačný systém ioS 10 bol predstavený v júni a sľubuje lepšiu integráciu medzi aplikáciami. Používatelia budú mať možnosť vyzvať digitálneho asistenta Siri a službu Maps aby spolupracovali s aplikáciami tretích strán, ako je napríklad Lyft. Systém iOS 10 prináša aj aktualizovanú aplikáciu Apple Homekit, ktorá má za cieľ vytvoriť z iPhonu hlavný ovládač pre zariadenia v Internete vecí, pričom Apple doteraz spravil výrazný pokrok v kompatibilite s mnohými výrobcami inteligentných zariadení pre domácnosti.

Úpravy sa dotknú aj funkcie správ. Pre zvýšenie produktivity bude možné odosielať obsah z iných aplikácií bez nutnosti opustenia prostredia Messages. Správy už nebudú obmedzené len na emoji a fotky, alebo budete môcť do nich zahrnúť celoobrazovkové dekorácie, animácie a podobne.

Spoločnosť Apple predstavila nové smartfóny iPhone 7 a 7 Plus s operačným systémom iOS 10

Dizajn a výbava

 

Obidva modely iPhone 7 a 7 Plus majú štíhle telo vyrobené z celistvého kusu. K dispozícii budú v lesklej čiernej, matnej čiernej, zlatej, striebornej farbe a vo farbe ružového zlata. Vnútorná kapacita úložiska pre dáta konečne doháňa bežne sa vyskytujúce kapacity v Android telefónoch. Začína sa na 32 GB a pokračuje na 128 GB a 256 GB. Posledné dve budú k dispozícii len pre farebné prevedenie v čiernej.

Nové telefóny od Apple sú tiež odolné voči vode a prachu s certifikáciou IP67, čiže by si mali poradiť s ponorením do 1 metra hĺbky. Z výbavy zmizol analógový slúchadlový 3,5 mm konektor. Port Lightning môže slúžiť pre pripojenie EarPods a v balení sa nachádza aj Analog-Lightning adaptér, takže nie je potrebné meniť svoje stávajúce staršie slúchadlá.

Smartfóny iPhone 7 a 7 Plus majú elegantný dizajn v štíhlom celistvom tele

Zadný fotoaparát v oboch modeloch iPhone 7 a 7 Plus je vybavený optickou stabilizáciou, svetelnosťou clony objektívu f / 1.8, ktorá prepúšťa viac svetla. 12 megapixlový snímač je o 50 percent rýchlejší a o 30 percent energeticky účinnejší. Nechýba quad-LED blesk so senzorom zabraňujúcim kmitaniu. Snímky sa dajú ukladať vo formáte RAW .dmg. Predný fotoaparát získal 7 megapixelov s optickou stabilizáciou obrazu pre čistejšie selfie fotografie.

Rozdiel medzi iPhone 7 a 7 Plus je najviac citeľný práve pri fotoaparáte, kde 7 Plus má dvojicu šošoviek fotoaparátu. Jedna je bežná širokouhlá šošovka a druhá je teleobjektív. To by sa malo premietnuť do dramatického zvýšenia kvality pri zoome.

Model iPhone 7 Plus sa môže pochváliť dvojicou šošoviek pre lepší zoom

Batéria a procesor

 

Podľa spoločnosti Apple bude nový iPhone ponúkať v priemere o dve hodiny viac výdrže batérie na jedno nabitie ako pri modeli iPhone 6S. Nový procesor A10 Fusion je vraj dostatočne výkonný, aby mohol poskytnúť hranie na úrovni herných konzol.

Smartfóny Apple iPhone 7 a 7 Plus sú vybavené novým výkonným procesorom A10 Fusion

Cena a dostupnosť

 

Nový iPhone 7 sa bude predávať za rovnakú cenu ako iPhone 6S, teda približne od 759 Eur. Cena iPhone 7 Plus sa začína od 769 dolárov, čo je o 20 dolárov viac, ako stál minuloročný model Plus. Predobjednávky sa spúšťajú od 9. septembra, pričom prvé dodávky sú naplánované na 16. septembra. Je to pre spárovanie s vydaním nového operačného systému iOS 10, ktorý by mal vyjsť 13. septembra.

Fotoaparáty v smartfónoch iPhone 7 a 7 Plus majú k dispozícii optickú stabilizáciu obrazu