Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

iPhone 7 je vonku, Plus aj s dvomi kamerami!

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
8. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Apple na tlačovej konferencii, na ktorú už netrpezlivo čakali nielen fanúšikovia, ale aj odborná verejnosť, predstavil očakávané novinky jesene, IPhone 7 a 7 Plus. A čo prinášajú? Nový systém kamery, zlepšený výkon procesora, lepšia výdrž batérie a vraj aj nový zážitok zo zvuku.

Nová verzia celkovo vylepšeného telefónu sa teší prepracovanému unibody telu s hrúbkou 7.1 mm pri iPhone 7 a 7.3 pri 7 plus. Obe verzie, 4,7 palcová a 5,5 palcová verzia pre Plus sú skonštruované zo zosilneného hliníkového materiálu, a dostali vodotesnú a prachotesnú úpravu s certifikáciou IP67.

iPhone 7, iPhone 7 plus, display

3D Retina HD displej je až o 25%  jasnejší ako pri jeho predchodcovi a ponúka mimoriadne žiarivé farby. A displej má novinku aj pri fungovaní na dotyk v podobe viacerých vylepšených odoziev systému. Apple si na vysokom rozlíšení nepotrpí. Menší model si prináša 1334 na 750 bodov a 5,5 palcový 7 plus zasa FULL HD (1920x1080).

iPhone 7, iPhone 7 plus, display

Najväčšou inováciou sú v modeli Plus dva snímače, z ktorých každý má 12 megapixelov. Pri pohľade na zadnú stranu iPhonu môžeme potvrdiť, že ľavá kamera slúži na širokouhlé snímanie a pravá na takzvané telefoto. Vďaka ich spojeniu má používateľ k dispozícii dvojnásobný optický zoom a až 10 násobný digitálny pre foto a 6 násobný pre video. Rovnako sa spojenie snímacích čipov rozhodol výrobca využiť aj pre fotografie s hĺbkou ostrosti, ktoré boli donedávna doménou zrkadloviek. No a za zmienku stojí aj optická stabilizácia, ktorá by mala zabrániť roztraseným snímkam a videám.

Nadšencov dizajnu poteší inovácia v podobe ultračiernej JetBlack farby s lesklou úpravou, a pre tých praktickejších je k dispozícii aj verzia v matnom prevedení. Strieborná, zlatá a ružová farba naďalej zostávajú v ponuke.

iPhone 7, iPhone 7 plus, display

Ďalšou premenou prešlo tlačidlo Home Button s nastaviteľnou spätnou väzbou, ktoré reaguje už len na dotyk, a nie na stlačenie. Vysoko pokročilý snímač odtlačkov prstov zostal jeho súčasťou.

Vynovený systém iOS 10, s viacerými novými funkciami a aplikáciami, sa postará o maximálny používateľský komfort.

Čo sa týka výkonu, Apple stavil na procesor A10 Fusion s vynovenou architektúrou. Je zhruba 2x tak rýchly ako vo verzii IPhone 6. Rýchly je aj dátový prenos, vďaka LTE čipsetu. Jeho rýchlosť môže dosiahnuť až 450 Mbps.

iPhone 7, iPhone 7 plus, display

No napriek vysokému výkonu sa môže vynikajúcou životnosťou popýšiť batéria. Konkrétne pri vyššom modeli zvládne až 21 hodín hovoru v 3G sieti a v porovnaní so 6s Plus vydrží o hodinu viac.

Vylepšeniami prešiel aj audio systém, ktorý dostal do vienka stereofónne reproduktory. V súvislosti so zvukom je však dôležitá aj ďalšia informácia. 3.5 mm JACK na novom iPhone už nenájdete. Špeciálne slúchadlá sa pripájajú cez Lightning konektor, ale Apple chce zrejme prinútiť ľudí, aby začali používať slúchadlá bezdrôtové. Nakoniec ich verziu AirPods aj predstavil. Ak by však niekto chcel pribalené káblové Apple slúchadlá používať aj inde, v balení je prevodník na 3.5 mm JACK.

iPhone 7, iPhone 7 plus, display

A čo ceny ? Model iPhone 7 začína na cenovke 649 dolárov a väčší brat zasa na úrovni 769 dolárov. Dobrou správou však je, že za tieto ceny Apple zdvojnásobil kapacitu úložného priestoru, oproti modelom 6s a 6s plus. A tak sa začína až na 32 GB, pričom vrcholom je až 256 GB.