Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfóny Galaxy S7 a Galaxy S7 edge sa chvália poriadne výkonným fotoaparátom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nadšenci smartfónov vedia, že počas ich najväčšieho sviatku roka, teda cez výstavu MWC v Barcelone, predvedie nejeden z veľkých hráčov svoju novú vlajkovú loď. Juhokórejci sa tohto trendu držia, a tak vyšiel Samsung so svojou rodinou Galaxy, na svetlo sveta. V poradí už ôsma generácia s označením S7 dokázala opäť zaujať aj odbornú verejnosť.

Menší z dvojice nových smartfónov, Galaxy S7 disponuje 5,1 palcovým displejom, o niečo väčšia Galaxy S7 edge má 5,5 palcový displej so zaoblenými okrajmi. Oproti predchodcovi sa však dizajnové línie práve verzie edge dostali o krok ďalej najmä na zadnej strane. Elegantné krivky a precízne celokovové telo dopĺňa tvrdené zaoblené sklo. No dizajnové inovácie sú podporené aj tými hardvérovými. Napríklad pri kamere.

„Fotoaparát má 12 megapixelov, ale pohrali sme sa práve so svetelnosťou a s veľkosťou čipu. Nešli sme štýlom čím viac megapixelov, tým lepšia fotka, skôr sme sa snažili spraviť niečo nové. A to znamená, že do 12 megapixelového fotoaparátu sme práve zväčšili jeden záznamový bod, teda veľkosť pixelu. Tým pádom viacej svetla na daný pixel, tým pádom oveľa lepšie a kvalitnejšie fotky práve pri zhoršených svetelných podmienkach,“ funkcie popisuje pán Ivan Kapec, Samsung Slovakia.

Výrobca dokázal upraviť aj priepustnosť svetla cez objektív, ktorá je teraz na úrovni F 1,7.

„To znamená pri rovnakej svetelnosti, pokiaľ fotíme na Samsung Galaxy S6 edge a fotíme Galaxy S7čkou, tá fotka je neporovnateľne lepšia.“

Fotoaparát má zároveň aj presnejšie a hlavne veľmi rýchle automatické zaostrovanie, a to vďaka technológii Dual Focus, ktorú mali doteraz len zrkadlovky a výkonnejšie fotoaparáty. S7mička tiež disponuje novým režimom Motion Panorama, ktorý do tradičných panoramatických fotiek prinesie pohyb.

Jadrom oboch modelov je výkonný procesor, ktorý je až o 30 percent rýchlejší ako pri minuloročnej rodine S6. A ani na operačnej pamäti sa nešetrilo.

„4 GB RAM poskytujú nekonečne veľa miesta na to, aby ten človek sa mohol s tým telefónom hrať, aby nezistil nejaký úbytok výkonu, nejaké zaseknutie nejakého procesu alebo nejakej operácie.“

Aktualizovaný je aj grafický procesor, ktorí si prináša nový rozmer pre všetkých, čo smartfón využívajú aj na hranie hier. Nárast jeho výkonu je skoro až o 64 percent oproti S6tke. No a vďaka novému systému chladenia by sa procesor nemal ani veľmi prehrievať. Doplnok Game Launcher umožní hráčom spravovať spotrebu batérie, minimalizovať notifikácie či prichádzajúce hovory. S vyšším výkonom však narástla aj kapacita batérií.

„Pri S7čke hovoríme o 3000 mAh, pri S7 edge hovoríme o 3600 mAh. Takisto pri tých zlepšených kondíciách, ktoré sú tam a úspory systému a vyladenia aplikácií by táto baterka už mala vydržať viacej ako jeden deň.“

Samsung sa pritom na žiadosť používateľov rozhodol do nových smartfónov vrátiť rozšírenie vnútorného úložiska prostredníctvom microSD karty, a to až do veľkosti 200 GB.

„Ďalšia dôležitá a zaujímavá vec je určite odolnosť voči vode a prachu, kde sme prišli práve pri Galaxy S7čke s IP68. Čo sa týka vody, tak je to do 1,5 metra na dobu 30 minút, čiže už sa nemusíte báť, že vám telefón zmokne, alebo spadne niekde. Telefón je odizolovaný priamo zdnuka od tela a od baterky.“

V balení prichádza ešte jeden dátový kábel špeciálne určený pre Galaxy S7 a S7 edge, ktorý pomôže s prenesením dát zo starého na nový smartfón.

„Pri jednoduchom spojení práve prostredníctvom toho dátového kábla dokáže telefón rozoznať danú aplikáciu a dokáže kompletne prekopírovať obsah telefónu. Človek si iba vyberie, odklikne na obrazovke položky, ktoré má záujem prekopírovať práve do nového zariadenia,“ vysvetľuje pán Ivan Kapec, Samsung Slovakia.

Fotoaparát, ktorý sa nebojí tmavých scén, odolnosť voči vode, značný výkon či predĺžená výdrž batérie. To všetko robí z nových smartfónov Galaxy S7 a S7 edge zaujímavé nástroje nielen pre bežné, ale aj plné pracovné nasadenie. No a ich dizajn inovatívny prístup Samsungu ešte podčiarkuje.