Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG G5: Prvý modulárny smartfón na svete s bohatou výbavou príslušenstva

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia najviac používajú telefón, hneď po hlasových službách, chatovaní a sms-kách aj na prehliadanie internetu, ale hlavne na fotografovanie a prehrávanie hudby. Takto to vyšlo aj juhokórejskému LG, ktorý sa pri svojej novej vlajkovej lodi G5 sústredil práve na inovácie v tomto smere. A priniesol ich v podobe prvého modulárneho smartfónu na svete.

Smartfón LG G5, prichádza oproti svojmu predchodcovi G4rke, s celkom novým dizajnovým prevedením v celokovovom takzvanom „unibody“ tele. Displej s rozlíšením Quad HD je chránený novým sklom 3D Arc Glass so zaoblenými hranami do všetkých strán.

„Tie hrany toho telefónu sú zaoblené kvôli ergonomickému uchyteniu. Čo sa týka napríklad antény, tá je dá sa povedať neviditeľná, aby mohol vyniknúť tento dizajn. Samozrejme veľkosť toho displeja je troška menšia a je to konkrétne 5,3 palcov,“ hovorí pán Michal Domin, LG Slovensko.

Displej si však prináša novú technológiu denného režimu, vďaka ktorej rozpoznáva svetelné podmienky v okolí.

„A podľa toho vie zvýšiť alebo znížiť tú svietivosť toho displeja. Ďalšou novinkou displeja je takzvaný Always-on displej.“

V tomto prípade je súčasťou hlavného displeja a zobrazuje čas, dátum ako aj zmeškané udalosti.

„Zámerom pridania tohto Always-on displeja na LG G5 bol hlavne ten, že každý používateľ v priemere denne ten displej rozsvieti až 150 krát, takže plynie z toho výrazná úspora batérie, pretože vidí hneď čas, dátum a zmeškané udalosti bez toho, aby rozsvietil celý displej.“

LG G5 sa môže pochváliť aj poriadnym výkonom, disponuje najnovším štvorjadrovým procesorom Snapdragon 820 so 64 bitovou architektúrou.

„Tenot nový procesor je dvojnásobne výkonnejší ako minuloročný model a samozrejme aj úspornejší.“

Procesoru sekunduje operačná pamäť RAM s veľkosťou až 4 GB.

„Pamäť je takisto možné rozšíriť pamäťovou kartou microSD až do výšky 2 TB.“

Zmeny sa dočkala aj zadná strana G5ťky. Svoje miesto tu má bezpečnostný snímač odtlačkov prstov, ktorý zároveň slúži aj ako tlačidlo pre vypínanie a zapínanie smartfónu. Najviac však zaujmú až dve zadné šošovky fotoaparátu.

„Prvá je 16 megapixelová. Tá sníma klasický 78 stupňový uhol pohľadu. Ľudské oko dokáže snímať 120 stupňov. No a tá druhá šošovka je presne kvôli tomu, aby zachytila širokouhlý obraz až do 135 stupňov.“

Práve prepínaním medzi jednotlivými fotoaparátmi si potom používateľ dokáže zvoliť šírku záberu a nemusí tak napríklad ustupovať s telefónom dozadu, ak chce do objektívu dostať viac zo snímanej scény.

„A tou najväčšou inovatívnou novinkou na LG G5 je jeho modulárnosť, pretože je to prvý modulárny smartfón vyrobený na svete. LG G5 má na tomto kraji hardvérové tlačidlo, ktoré po zatlačení umožní vybrať batériu, to znamená batéria je vyberateľná, ale okrem toho sú tu ďalšie rozšíriteľné moduly k dispozícii pre používateľa.“

Práve fotenia sa týka modul LG CAM Plus, ktorý G5ťku premení na fotoaparát s komfortným ovládaním.

„Tento modul má v sebe zabudovaných niekoľko hardvérových tlačidiel.“

Tlačidlo spúšte, nahrávania videa, priblíženie a oddialenie, nastavenie ostrenia, clony či expozície.

„Ďalší modul rozšíriteľný u G5 je to takzvaný Hi-Fi modul. Taktiež sa pripája zo spodu opäť. Poskytuje vysokú kvalitu zvuku s 32 bitovým prevodníkom,“ popisuje modul pán Michal Domin, LG Slovensko.

K inovatívnemu smartfónu však výrobca pripravil aj rodinu voliteľných zariadení LG Friends. Patrí do nej napríklad pohybujúca sa IP kamera Rolling Bot, v tvare gule, ktorú dokážete na diaľku ovládať priamo z telefónu a takto sledovať vzdialené prostredie, alebo sa zahrať s domácim miláčikom.

Zaujímavosťou je aj kamera LG 360 CAM pre nakrúcanie videí v 360 stupňoch, ktorá má pomerne výkonnú batériu a malé rozmery. No a záznam z nej asi najviac vynikne cez špeciálne okuliare LG 360 VR.

Prepojenie so zaujímavou výbavou, ako aj modulárnosť telefónu G5 tak dostáva tento smartfón na ďalšiu úroveň technologického pokroku. A práve tým sa bude snažiť výrobca zaujať nejedného fanúšika moderných technológií.