Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bola spustená prevádzka mobilnej siete LTE s rýchlosťou až 300Mbps

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilná dátová prevádzka na Slovensku rastie a to aj preto, že ľudia začali čoraz viac sledovať videá či televíziu cez svoj smartfón. Teší to najmä telekomunikačných operátorov, ktorých rádiové BTS stanice prenášajú stále viac a viac takýchto dát. No a k väčšiemu toku dát sa už očakáva aj vyššia rýchlosť. Aj preto sa Slovak Telekom rozhodol spustiť prvú reálnu prevádzku dátového prenosu s rýchlosťou až do 300 megabitov za sekundu v mobilnej sieti LTE.

Slovak Telekom začal na Slovensku budovať mobilnú dátovú sieť 4G LTE už pred viac ako dvomi rokmi, kedy začal trend sťahovania vyšších objemov dát a 3G sieť už neposkytovala pre tento účel dostatočne rýchle pripojenie. Nová sieť pritom spustila aj väčšiu dátovú prevádzku.

„Tí 2G, 3G majitelia telefónov sa pohybujú okolo tých 280, 300, 320 Mega. Ten LTE používateľ je teraz niekde na 1,3 Giga. Takže ten rozdiel je asi štvornásobný,“ hovorí pán Michal Korec, Slovak Telekom.

V súčasnej dobe pokrýva Slovak Telekom LTE sieťou už 73 percent populácie Slovenska. Pribúdajú tak ďalšie mestá a obce, či dokonca aj lyžiarske strediská.

V niektorých lokalitách však spotreba mobilných dát rastie rýchlejšie ako inde, a tak začal operátor budovať nadstavbu 4G siete s názvom LTE Advanced. Prvou lastovičkou sa v lete stalo mesto Nitra, kde sa vďaka novým technológiám podarilo dosiahnuť rýchlosť 225 megabitov za sekundu. No a prvým miestom s najrýchlejšou reálnou prevádzkou, až do 300 megabitov za sekundu, sa pred nedávnom stala bratislavská Petržalka.

„Máme k dispozícii veľa pásma, takže treba zvoliť podľa doslova až podľa trafficu , objemu dát a počtu používateľov, preto vlastne štartovala Petržalka. Myslím, že to nie je žiadne tajomstvo, že skutočne Petržalka je jedno z troch alebo piatich sídlisk alebo miest, kde ten objem a traffic na Slovensku je najväčší.“

Vďaka novej rýchlosti je teoreticky možné stiahnuť celovečerný film s veľkosťou 1 gigabajt len za 26 sekúnd. To všetko vďaka technológii Carrier Aggregation.

„Funguje to v štýle, že teda vlastne sa spoja dva kanály v jednom pásme a presne toto sme urobili aj pri uvedení komerčnej prevádzky. Takže tá 300vka funguje v najvyššom pásme, ktoré sme vydražili, 2600 Megahertzov s tým, že sa vlastne použijú dva kanály. Doteraz Bratislava aj Košice fungovali v jednej šírke 20tich Megahertzov a teraz je tu vlastne 2 x 20.“

Aby sa však dala prenosová rýchlosť naplno využiť, je potrebné mať aj správne zariadenie, či už dátový modem alebo smartfón s KATEGÓRIOU 6. Aj na Slovensku sa už dnes dá vybrať z pomerne širokého spektra zariadení.

„Teraz ich máme 20, s tým, že by mali vlastne prísť samozrejme aj tie ďalšie vlajkové lode a myslím, že už aj potom taký vyšší stred bude Cat 6tku podporovať. Takže to zázemie je dobré.“

O tom, či je samotný používateľ do siete LTE Advanced pripojený sa dozvie už priamo z displeja svojho mobilu, z ikonky, ktorá reprezentuje typ pripojenia.

„Vidí 4G+ alebo LTE+, takže už vie, že ten telefón pracuje v tom Carrier Aggregation móde a už vlastne využíva obidva kanály naraz.“

LTE Advanced však podľa slov operátora neskončí len v Petržalke. Postupne sa budú pridávať ďalšie oblasti.

„Možno nejaké Košické sídlisko a možno nejaká lokalita v Žiline alebo niekde, kde bude ten objem najväčší. Tak tam vlastne budeme inštalovať tú 300vku alebo eventuálne 225ťku najprv a potom sa dostaneme k ďalším lokalitám.“

Technológia siete LTE Advanced má však ešte väčší potenciál, a tak môže s novou generáciou smartfónov priniesť ešte vyššie rýchlosti.

„Do budúcna sa dá rátať s rýchlosťami 450, 600 Megabitov eventuálne 1200. To by mohol byť asi taký strop. Japonskí kolegovia z Docomo testovali 5G a majú nejaký horizont 5tich, 6tich rokov kedy to chcú nasadiť,“ konštatuje pán Michal Korec, Slovak Telekom.

Zatiaľ teda zostávame pri 4G, no už vďaka nej môžu viacerí používatelia na Slovensku sťahovať veľké objemy dát v krátkom čase. No a práve jej nadstavba, LTE Advanced, ich možnosti posunie zase o krok vpred.