Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hodinky Gear S2 a smartfóny Galaxy S6 edge+ a Note 5

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľké očakávania naplnil Samsung počas prezentácie nových inteligentných hodiniek Gear S2 na veľtrhu IFA. Od svojho predchodcu Gear S sa už na prvý pohľad líšia svojím kruhovým dizajnom a prepracovaným rozhraním Motion UX. Hodinky navyše prichádzajú s úplne novým, inovatívnym spôsobom ovládania, prostredníctvom otočného kolieska okolo ciferníka s označením Circular UX.

„Jednoduchým otáčaním kolieska vie používateľ vybrať si z ponuky a tým, že samotný displej hodiniek je dotykový, tak v podstate jednoduchým ťuknutím na displeji potvrdí svoj výber,“ hovorí pán Martin Vataha, Samsung Electronics.

Športovejšie zameraných ľudí môže zaujať verzia Gear S2 a konzervatívnejších zasa hodinky Gear S2 Classic, ktoré najviac pripomínajú bežné hodinky. Otočné koliesko v klasickej verzii je zvýraznené jemným ozubením. Oba modely majú telo vyrobené z nerezovej ocele. Okrúhly 1,2 palcový Super AMOLED displej, s rozlíšením 360 na 360 bodov, je chránený krycou vrstvou Gorilla Glass 3.

„Čo sa týka konektivity, disponujú Wifi, NFC, Bluetooth modulom. Samsung Gear S2 sú naozaj vhodné do bežného používania na každý deň aj vďaka tomu, že disponujú ochranou voči vode a prachu IP68. Takže môžete bez problémov si umyť ruky a poliať hodinky a sú napríklad vhodné aj na plávanie.“

V porovnaní s klasickými hodinkami si pritom tieto digitálne prinášajú aj niečo navyše. Používateľ si totiž môže zvýrazniť svoju individualitu. A to nielen zmenou remienka.

„Si viem plne prispôsobiť to, ako hodinky vyzerajú. To znamená viem si zmeniť ciferník, viem si zmeniť, že budú ručičkové, digitálne, aké farby tam budú.“

Hodinky Gear S2 majú už v štandardnej výbave meranie životných funkcií, ku ktorému slúži aj senzor na ich zadnej strane. Okrem toho si však v oblasti zdravia používateľov prinášajú i ďalšie vlastnosti.

„Ja si viem sledovať koľko vody som vypil. Ak dlho sedím, ma upozornia – sedím veľmi dlho, choď sa hýbať a podobne. To znamená, že vedia toho človeka patrične cez deň povzbudiť, aby nesedel na jednom mieste a žil naozaj aktívne.“

Určite je na mieste otázka v súvislosti s batériou. Tá by však pri bežnom používaní mohla podľa výrobcu vydržať približne dva až tri dni.

„Novinkou pri tomto modeli je podpora bezdrôtového nabíjania, takže nepotrebum nejaké dokovacie stanice alebo podobné veci, stačí mi bezdrôtová nabíjačka. Jednoduchým položením sa tie hodinky dobijú.“

Okrem hodiniek pritom juhokórejský výrobca obohatil výstavu IFA aj o rodinu mobilných zariadení. Do Nemecka si tak priniesol i nový smartfón Galaxy S6 edge+.

„Na prvý pohľad zaujme väčším displejom, ktorý disponuje uhlopriečkou 5,7 palca. Je na oboch stranách zakrivený a tomu v podstate zodpovedá jeho nejaké to praktické využitie.“

Používateľ si tak môže potiahnutím prsta po pravej alebo ľavej strane displeja vyvolať 5 obľúbených kontaktov alebo 5 predvolených aplikácií.

Na IFA zavítal aj smartfón Galaxy Note 5, ktorý je charakteristický svojím dotykovým perom a tiež jednou jeho zaujímavou fuknciou.

„Aj pri zablokovanom telefóne dokážem si napísať poznámku na displej, ktorá sa mi vzápätí uloží do príslušnej aplikácie,“ predstavuje funkciu pán Martin Vataha, Samsung Electronics.

Tak teda vyzerali juhokórejské novinky, medzi ktorými však samozrejme dominovali nové hodinky Gear S2. Nakoniec, viacerí svetoví technologickí novinári im predpovedali pomerne svetlú budúcnosť.