Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dell: Inovácie v mobilných zariadeniach a ich budúcnosť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné zariadenia to už dávno nie sú len notebooky, táto rodinka sa nám za posledných pár rokov poriadne rozrástla a tak do nej pribudli smartfóny, tablety, ale v poslednom čase najmä rôzne konvertibilné a hybridné zariadenia. Tento trend pozorne sleduje aj americký výrobca Dell, ktorý sa pri vývoji nových zariadení zameral hlavne na produktivitu používateľov a technologické inovácie.

Mobilné zariadenia sa presadzujú v čoraz väčšej miere najmä vo firemnom segmente a výrazne nám tak uľahčujú našu každodennú prácu. Rôzne formáty takýchto zariadení sa pritom menia tak, aby sa prispôsobili priestoru a celkovému využitiu.

„Pri vývoji nových produktov sa zohľadňuje ako sa dajú využiť technológie, ktoré sú dostupné a skombinovať v jednom zariadení, aby sa zvýšila jeho produktivita. V rámci produktivity je najmä dôležité zohľadniť akým spôsobom prebieha tá nová interakcia medzi používateľmi, ktorá má byť rýchlejšia a má byť efektívnejšia,“ hovorí pán David Antony, Dell.

Vývoj nových zariadení pritom podmieňuje vývoj nových a rýchlejších komponentov ako sú procesory či pamäte. Pre výrobcov mobilných zariadení je teda mimoriadne dôležité správne načasovanie použitia nových technológií.

„Dell si samozrejme zistí tú aplikačnú hodnotu tej technológie, kedy je správny čas použiť ju v konkrétnych produktových radách. Prípadne aký to má dopad na používateľa aj z pohľadu ceny.“

Dnes kladú používatelia dôraz na hrúbku a váhu, najmä pri väčších zariadeniach akými sú notebooky či ultrabooky. Aj Dellu sa pritom v tomto smere darí celkom úspešne bojovať.

„To má samozrejme súvislosť s novými materiálmi a lepšími spôsobmi použitia tých materiálov, ktoré umožňujú vytvoriť tenší počítač ale neurobiť kompromis dajme tomu v pevnosti.“

K nižšej váhe dopomohlo aj odbúranie optickej mechaniky, takže notebooky sú výrazne ľahšie a tenšie. Popularitu si pritom stále držia ultrabooky, ktoré už nie sú výsadou len náročných používateľov.

„Všetky tie produkty boli v nejakom prémiovom segmente. Dnes sa to posúva niekde do toho stredného segmentu. Takže si myslím, že je len otázka času, kedy tie materiály umožnia, že ten ultra tenký faktor v notebookoch sa vlastne bude presadzovať stále v nižších a nižších alebo mainstreamových segmentoch.“

Jedným z príkladov inovácií je aj ultrabook XPS 13. Ten je špecifický najmä kvôli svojmu displeju, ktorý po stranách nemá takmer žiadne okraje.

„XPS 13 je vlastne laptop, ktorý ponúka plnohodnotný 13 palcový displej v tele počítača, ktorý má 11 palcov.“

Mimoriadnej obľube sa však popri iných zariadeniach tešia aj tablety. Dostávajú sa pritom do pozície, kedy už nie sú druhým zariadením pre používateľa, ale často sa stávajú jeho primárnym nástrojom.

„Nevidí tam žiaden kompromis čo sa týka používateľského komfortu alebo jeho produktivity. Zatiaľ čo tá primárna hodnota tabletu, vlastne mobilita, keď je ten používateľ na cestách alebo niekde v teréne, je výrazne vyššia v porovnaní s napríklad notebookmi.“

Nájdu sa však používatelia, ktorí vyžadujú výkon notebooku, ale na druhej strane chcú mať zachovanú funkcionalitu tabletu. Práve pre tých sa na svetlo sveta dostali takzvané konvertibilné zariadenia, alebo jednoducho povedané dva v jednom.

„Je to produkt, ktorý nemá žiaden kompromis čo sa týka produktivity, lebo je to plnohodnotná veľká klávesnica, je to 13 palcová obrazovka. Ale je to odnímateľná obrazovka, ktorú dokáže kedykoľvek používať ako samostatný tablet.“

Hybridných notebookov s odnímateľným displejom každým rokom pribúda, a tak sa v prostredí mobilných zariadení začínajú postupne etablovať. Najťažším prvkom pre výrobcov je pritom to, aby zabezpečili rýchle odnímanie displeja od klávesnice.

„Závisí to hlavne od spôsobu uchytenia toho tabletu k tej klávesnici. Tí výrobcovia sa ešte len hľadajú, aké bude vlastne to najlepšie riešenie ako pripájať jednoducho a spoľahlivo a funkčne ten displej k tomu telu toho počítača.“

Vývoj v oblasti mobilných zariadení bude určite napredovať smerom k odstráneniu káblov, alebo k použitiu jedného kábla pre všetky druhy pripojenia. No a svoju novú cestu dostane aj zadávanie príkazov, čiže ovládanie zariadení.

„Jednou z ďalších inovácií aj z pohľadu toho, čo očakáva používateľ, je spôsob interakcie s tým zariadením. Čiže budeme sa dostávať ďalej ako je len klávesnica a myš. To znamená sú tu nové technológie od Intelu ako RealSense, ktorú sme už zabudovali do našich nových tabletov, ktorá umožňuje merať hĺbku a vzdialenosti,“ uzatvára pán David Antony, Dell.

Popri všetkých technológiách sa časom možno dočkáme aj používania novodobých materiálov, ktoré sa ešte testujú v kozmickom výskume či v podobných sférach. A práve tam sa očakáva nielen ďalšie výraznejšie znižovanie hmotnosti, ale aj novodobá odolnosť. Na to si však budeme musieť ešte chvíľu počkať.