Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miniseriál: Samsung Galaxy S6 - 1. časť

Miniseriál: Samsung Galaxy S6 - 1. časť
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
21. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúcnosť sveta mobilných telefónov sa podľa technologických inovátorov ukrýva v ladných krivkách, kým doteraz dominovali ultratenké a ultrarovné modely televízorov, tabletov, telefónov, do budúcna uvažujú výrobcovia v zakrivenejších dimenziách. A preto sa aktuálne každý technológ snaží vyprodukovať zahnuté zariadenia, no opäť ako podľa šablóny – zahnúť obrazovku od okraja po okraj a hotovo.

Priniesť však niečo absolútne jedinečné v sektore, ktorý je sám ešte v plienkach a nemá tak silnú podporu verejnosti, to už môžeme označiť za technologické umenie. Tento ťažký oriešok sa podarilo rozlúsknuť spoločnosti Samsung. Priviedla na svet telefón, ktorý dokázal vyvolať ešte pred svojim príchodom na trh mediálny rozruch a neskrývaný záujem publika. Dve novinky - SAMSUNG GALAXY S6 A S6 EDGE.

Nový model smartfónu tak prichádza nielen vo svojej štandardnej podobe, ale aj vo verzii s originálne zakriveným displejom, s množstvom nových softwarových funkcií. V našom seriáli, ktorý je venovaný práve týmto zaujímavým smartfónom, sa preto budeme obom modelom podrobnejšie venovať.

Samsung Galaxy S6 Flat

BALENIE A PRÍSLUŠENSTVO

Samsung Galaxy S6 dostanete zabalený v jednoduchej, no dizajnovej škatuľke. V nej je okrem telefónu, samozrejme aj nabíjačka a USB kábel s koncovým mini USB konektorom. Ako už býva štandardom, používateľ v podstate dostáva 2v1 - nielen klasickú nabíjačku, ale aj USB nabíjačku.

To znamená, že cez jeden konektor sa nielen nabíja z elektrickej siete, ale aj v aute, či sa prípadne pripája k počítaču. K telefónu sú priložené aj anatomicky tvarované kvalitné Samsung slúchadlá a tiež jeden užitočný nástroj. Špeciálna “ihla” pre manipuláciu s otvorom slotu pre nanoSIM kartu.

Samsung Galaxy S6 Flat

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Samsung Galaxy S6 je súrodencom a nasledovníkom modelov v rade Galaxy. Oproti predchodcom však určite prichádza s rovnakým, ak nie aj atraktívnejším prevedením. Plastová konštrukcia bola nahradená kovovým telom so zaoblenými hranami. Aj napriek tenkým rozmerom 143 x 71 x 7 mm a malej hmotnosti 138 gramov sa telefón dobre drží v ruke, pod čo sa podpisuje práve zaoblené telo.

Ešte väčšiu pozornosť však púta verzia Edge, s unikátne zaobleným displejom, presahujúcim bočné hrany, ktorý akoby obtekal telo telefónu. Ak sa podrobne pozrieme do sveta smartfónov, zrejme zatiaľ nikde nenájdeme jemu dizajnovo podobného konkurenta, teda ak vynecháme zaoblenú hranu displeja pri zariadení Note Edge, ktoré je však rovnako z dielne Samsungu.

Samsung Galaxy S6 Edge

Navyše je pri S6 táto bočná hrana displeja aj plne funkčná, a preto je na obrazovku dobre vidno, aj keď sa naň pozeráme odkiaľsi zboku. Jednoznačnou charakteristikou je hra kovu a skla. Toto prevedenie dokázal výrobca ukryť do minimálnych rozmerov 142,1 x 70,1 x 7 mm, ktoré podčiarkuje aj minimálna hmotnosť iba 132 gramov.

Výrobca ponechal typické stredové "MENU" tlačidlo v spodnej časti telefónu. Osadené je do jemnej kovovej lišty. Zároveň však slúži aj ako identifikátor odtlačku prsta pre bezpečný prístup do zariadenia. Osvedčené ovládanie dotykovými ikonami "Späť" a "Naposledy spustené aplikácie" výrobca rovnako nemenil.

Samsung Galaxy S6 Edge

V hornej časti tiež zostala zachovaná predná kamera, senzor vzdialenosti / svetla, či notifikačná dióda. No a miesto si zachoval aj reproduktor s mikrofónom. Na pravej bočnej strane opäť nájdeme pohodlne nahmatateľné tlačidlo zapínania telefónu a navyše pohodlnú zásuvku pre nanoSIM kartu, vďaka čomu odpadá nutnosť rozoberať zadný kryt s batériou pri vyberaní a vkladaní.

Toto sa už pomaly stáva štandardom v oblasti pohodlia používateľa. V konečnom dôsledku to ani inak nemohlo byť, keďže výrobca stavil na unibody pevnú konštrukciu, bez slotu pre pamäťovú kartu. Pravá strana patrí tlačidlám hlasitosti. Na spodnej lište ponechal Samsung multifunkčný konektor a na jeho samom vrchu sa objavuje takmer zabudnutý infračervený port.

Samsung Galaxy S6 Flat

Na zadnej strane je vsadená vypuklá šošovka fotoaparátu a kombinácia blesku s meračom tepu. Celý zadný rám je lemovaný hliníkovým pásikom, aby sklo, v prípade položenia telefónu na drsnejší povrch, zostalo chránené pred škrabancami.

Samsung Galaxy S6 Edge

Obe verzie pôsobia mimoriadne elegantne a ladne a pre niekoho môže byť plusom či mínusom to, že pri držaní smartfónu v ruke sa môže objaviť istý pocit krehkosti zariadenia. Telefóny nemajú zvýšenú odolnosť proti vode ani prachu. No s ich gráciou a luxusným dizajnom ani nie sú určené pre využitie do rizikového terénu.

Samsung stavil na overené farebné verzie, ktoré zachovávajú žiadaný dojem elegancie. K dispozícii je tak prevedenie biele, zlaté, čierne a kovovo zelené.

Samsung Galaxy S6 Edge

Telefón z dielne juhokórejského Samsungu tak zaujme už na prvý pohľad. A to sme sa ešte nedostali k jeho komponentom, či funkciám. Aj to príde, keďže sme sa tomuto zariadeniu rozhodli venovať samostatný seriál. Na budúce sa podrobnejšie pozrieme práve na komponenty, z ktorých sa telefón skladá a ktoré ho robia výkonným.

Samsung Galaxy S6 Edge