Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung: Smartfóny GALAXY S6 a GALAXY S6 Edge

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský Samsung ešte pred samotnou výstavou MWC v Barcelone naznačoval príchod svojej novej vlajkovej lode prostredníctvom istého teasingového videa. Veľa špekulácií sa potom šírilo po internete a nakoniec sa potvrdili a tak tu dnes máme dva nové modely - nielen S6, ale aj S6 Edge so zaoblenými okrajmi displeja.

Už na prvý pohľad vás nové smartfóny môžu upútať svojím dizajnom, ktorý sa oproti starším modelom posunul opäť o krok vpred. Aj vďaka použitým materiálom.

„Keď sa pozriete na ten telefón a poznáte Samsungy, vidíte, že je na ňom kopec nového. Či je to z prednej strany použitý 2,5D Gorilla Glass 4, takisto zo zadnej strany. Či už je to nový kovový rámik alebo je to nové farebné prevedenie,“ predstavuje smartfóny pán Ivan Kapec, Samsung Slovakia.

Farby sú inšpirované odtieňmi drahokamov a okrem prevedenia v štandardnej čiernej a bielej si používateľ môže dopriať i zlatú farbu, prípadne modrú alebo zelenú. Oba modely smartfónu GALAXY sa vyznačujú svojím zaoblením, pričom S6 Edge sa môže pochváliť ešte navyše aj jemným zakrivením displeja po oboch jeho stranách.

„Človek, ktorý ten telefón vidí naživo, má ho v ruke a trochu si ho prekliká, pochopí, že tá lišta respektíve to zakrivenie na tých obidvoch stranách je nielen pekné, ale je aj funkčné.“

K inováciám na displeji však pomohol aj vynovený softvér. Pomocou upravenej nadstavby operačného systému Android 5.0, ktorá nesie označenie TouchWiz, získa používateľ zjednodušený a prehľadný vzhľad jednotlivých obrazoviek. No a práve pre verziu S6 Edge aj nové funkcie, ušité priamo na mieru pre jej zakrivený displej.

„Ako je vytiahnutie zrýchlenej voľby, kde si môžete preddefinovať 5 najčastejšie používaných kontaktov, ktorým pridelíte farbu. Následne, keď ste niekde zaneprázdnení. Sedíte či už na stretnutí alebo niekde, kde nechcete byť rušený a máte telefón položený dole displejom, tak práve bočná lišta vám zobrazuje prichádzajúci hovor v tej farbe volaného, v akých ich máte preddefinovaných.“

A ak chcete dotyčnému poslať SMS správu, že ste zaneprázdnený, tak sa už nemusíte prehrabávať telefónom. Stačí na to už len jediný dotyk.

„Jednoduchým priložením prstu na blesk fotoaparátu dokážete zrýchlenou SMS správou odpovedať na prichádzajúci hovor predvolenou SMS.“

A keď sme už pri fotoaparáte, aj ten si zaslúži naozaj veľkú pozornosť. Nielen pre svoje 16 megapixelové rozlíšenie, ale aj pre výbavu a funkcionalitu, ktorú si z časti prevzal z modelovej rady veľkých fotoaparátov NX.

„Čo je zaujímavé na fotoaparáte, je to určite F 1.9, čo znamená priepustnosť svetla objektívom a vlastne dopad svetla na čip samotný. Čip samotný je väčší ako v predchádzajúcich verziách taktiež, čiže fotky za nižšej svetelnosti a za horších svetelných podmienok vyzerajú stále veľmi príjemne.“

Fotoaparát sa dá veľmi rýchlo aktivovať len dvojklikom na tlačidlo Home a pripravený na fotenie je za menej ako sekundu. Zároveň je vybavený aj funkciou vysokého dynamického rozsahu HDR, ktorá odstraňuje rozdiely medzi podexponovanými a preexponovanými časťami scény na fotografii. To všetko sa deje automaticky.

„To znamená sám si zapne alebo vypne HDR, či už je to na prednej alebo zadnej kamere. Vzhľadom na svetelné podmienky automaticky odfotí fotku v najlepších svetelných podmienkach bez toho, aby ste museli manuálne niečo meniť alebo nastavovať.“

Samsung pridal ešte aj optickú stabilizáciu pre zadný fotoaparát, čo príde určite vhod. Nezabudlo sa ani na bezpečnosť a tá tu je vo forme nového snímača odtlačku prstov.

„Stačí jednoduché priloženie prsta práve na stredové tlačidlo, ktoré samozrejme musí byť predtým zadefinované a naskenované a telefón sa jednoducho odomkne.“

Výkonný smartfón s takýmito funkciami však musí mať k dispozícii aj dostatok energie v batérii. A to sa v juhokórejskej dielni snažili vyriešiť nielen batériou s dostatočne veľkou kapacitou, ale aj novým, zrýchleným dobíjaním.

„Samsung prišiel s dvomi funkciami, ktoré sú kľúčové v rámci nabíjania a to je rýchlo-dobíjanie, takzvaný Fast Charging, kedy po vsunutí konektoru na nabíjanie nám stačí 10 minút na to, aby sme dobili batériu na ďalšie 4 hodiny používania, respektíve na 2 hodiny pozerania videa. Druhou zaujímavou funkciou je určite Wireless Charging a to je bezdrôtové nabíjanie,“ uzatvára pán Ivan Kapec, Samsung Slovakia.

Smartfóny GALAXY S6 a GALAXY S6 Edge majú rovnakú hardvérovú aj softvérovú výbavu, a tak sa používateľ môže rozhodnúť buď pre konzervatívnejšiu verziu S6 alebo pre nadčasový Edge so zakriveným displejom.

A čo príslušenstvo? Hoci by sa zdalo, že obliecť Edge do ochranného obalu, vzhľadom na zakrivené hrany displeja, možné nie je, opak je pravdou. Aj Edge dostane svoj obal, ale o tom už niekedy nabudúce.