Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei: Novinky z oblasti nositeľných zariadení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že svet mobilných zariadení má nový vietor do plachiet. Výrobcovia si stále viac všímajú nositeľné zariadenia a podriaďujú im aj vývoj. Tak napríklad na hodinkách od Huaweiu sa pracovalo asi 4 roky. A výsledok ? Ten nám už predviedol priamo v Barcelone prezident spoločnosti pre Centrálnu Európu, Yanmin Wang.

Čínsky Huawei je už nejaký ten piatok známou korporáciou i na Slovensku. Podľa odhadov analytikov sa pritom znalosť tejto značky stále zvyšuje. Predovšetkým pre zavedenie efektívneho manažmentu kvality a tiež pre vývoj, ktorý každý rok prináša nové zariadenia. Nebolo tomu preto inak ani v Barcelone.

„Predstavili sme tri novinky, všetky sú to nositeľné zariadenia. Prvou z nich je Huawei TalkBand B2, ktoré je už druhou generáciou tohto zariadenia,“ hovorí pán Yanmin Wang, Huawei.

TalkBand B2 je prevedený v minimalistickom dizajne. Jeho dotykový PMOLED HD displej, s rozmerom 73 stotín palca, je osadený v kovovom tele vyrobenom z pevného leteckého hliníka. K dispozícii by mal byť v dvoch variantoch a vo viacerých farebných možnostiach. Prvý variant berie ohľad na životné prostredie a jeho remienok je vyrobený z termoplastu, zatiaľ čo druhý má remienok z kože.

„Náramok monitoruje vašu telesnú aktivitu, no môžete s ním uskutočňovať aj hovory. Je to v podstate nový TalkBand.“

Náramok vie vibráciou upozorniť na prichádzajúci hovor, zobrazí správy zo smartfónu, či informuje o počasí. Jeho pokročilý 6-osový senzor monitoruje vykonané aktivity, či kvalitu spánku. TalkBand B2 má ešte i ďalšiu funkciu, ktorú odhalíte hneď ako sa po stlačení bočných tlačidiel oddelí jeho jedna časť. No a z tej sa stane plnohodnotné Bluetoothové handsfree slúchadlo.

„Ako druhé sme predstavili zariadenie TalkBand N1. N1 je MP3 prehrávač s Bluetooth, ktorý monitoruje činnosť používateľa a vie informovať o prichádzajúcich hovoroch a správach.“

Zariadenie vyzerá na prvý pohľad ako bežné bezdrôtové slúchadlá. No v týchto nájdete vo vnútri pamäť 4GB, ktorá postačí pre viac ako 1000 skladieb vo formáte MP3, pri zachovaní ich vysokej kvality. K počúvaniu hudby pri behu tak nepotrebujete žiadne iné zariadenie. No ak by tých piesní bolo málo, prehrávanie skladieb z mobilného zariadenia zabezpečí prenosová technológia Aptx Bluetooth.

„Použili sme novú hlasovú technológiu, vďaka ktorej môžete počúvať hudbu v CD kvalite. Zariadenie je aj ľahké na prenos.“

Slúchadlá s mikrofónom N1 sú vyrobené z mäkkého termoplastu a vážia príjemných 18 gramov. Dajú sa použiť aj ako hands-free sada. Pre pohodlné nosenie sú navrhnuté tak, že pomocou magnetov sa dokážu spolu spojiť a vytvoria elegantný náhrdelník. A praktický najmä pre tých, ktorí radi športujú.

„Nakoniec sme predstavili prvú generáciu nositeľného zariadenia pod označením Huawei Smart Watch, ktoré svojím prevedením pripomína reálne hodinky, no je vybavené pridanými funkciami.“

Bežné inteligentné hodinky sú väčšinou vyrábané z plastov a niektorí ľudia ich preto neradi nosia každý deň. Vývojári týchto hodiniek zvolili teda viac tradičný dizajn ako aj použité materiály.

„Zariadenie má komplexný dizajn hodiniek a je zhotovené z reálnych materiálov. Použili sme nerezovú oceľ a sklo, ktoré je odolné voči poškriabaniu. Máme tiež nový chipset i nový softvér. Môžete sa tak jednoduchšie prepojiť so smartfónom, a pritom máte zachované detaily ako pri reálnych hodinkách.“

Hodinky môžu prijímať správy, maily, upozornia na prichádzajúci hovor. Používateľ má prístup ku kalendáru a rôznym iným aplikáciám. Samozrejmosťou je monitorovanie údajov pri športovej aktivite či spánku. K dispozícii je viac ako 40 rôznych zobrazení ciferníka.

Nositeľné zariadenia sa tak pomaličky stávajú súčasťou našich životov a aj vývojári chcú v tomto trende napredovať.

„Mali by sa prekonať niektoré problémy, ako je životnosť batérií či nedostatok aplikácií. Taktiež si myslím, že zariadenia by mali byť dizajnovo pekne navrhnuté a spoľahlivé. Malo by sa dosiahnuť rovnakej kvality materiálov ako napríklad pri tradičných hodinkách.“

Technologický vývoj napreduje v dnešnej dobe naozaj rýchlo a aj preto bude určite zaujímavé sledovať ako sa posunie práve v oblasti nositeľných zariadení. Či už z pohľadu Huawei, prípadne aj ďalších výrobcov.