Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nastal veľký deň Apple

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple nám predstavila konečne svoje nové prírastky – a to hneď v dvoch verziách pre prípad, že by ste sa nevedeli rozhodnúť, ktorý z formátov vám lepšie padne do rúk. iPhone 6 a iPhone 6 Plus majú medzi sebou len minimálne rozdiely, a tak si snáď všetci, ktorí úpenlivo čakali na nový model, si prídu na svoje.

V oblasti dizajnu sa predstavia mierne zaoblenejšie tvary. iPhony sú totiž väčšie ako ich predchodcovia, a tak i grip je trochu iný, ako sú majitelia starších iPhonov zvyknutí. Uhlopriečka menšieho modelu je 4,7 palca a rozlíšenie displeja 750 x 1,334 pixelov, kým iPhone 6 Plus je tu až s 5,5 palcovou obrazovkou a rozlíšením 1,080 x 1,920 pixelov. Zmenou prešiel displej a tak tu nájdeme Retina Display HD s vernejším a krajším zobrazením farieb. iPhone nám tiež schudol, uvidíme ho teda v hrúbke 6,9 mm (verzia 6) a 7,1 mm (verzia 6 Plus).

Zachoval sa známy Home button spolu s identifikáciou odtlačku prsta a zaujímavosťou je, že keď ho dva krát stlačíte, položky prejdú na spodnú časť displeja. Je to kvôli lepšej ovládateľnosti jednou rukou. Predstaví sa rýchlejší, 64-bitový 2-jadrový procesor Apple A8 s frekvenciou 2 GHz. Kým LTE Cat 6 si priestor nenašlo, dobrou správou je prítomnosť modulu NFC. Apple tak chce definitívne zrealizovať platby Apple Pay. V rámci kapacity úložného priestoru si môžeme zvoliť jednu zo 16, 64 a 128 GB verzií. 

Operačný systém uvidíme v podobe novo predstaveného iOS 8, ktorému venujeme samostatný článok. S iOS 8 sa budeme stretávať od 17.septembra.

Fotoaparát sa nedočkal väčšieho rozlíšenia, vystačiť si teda musíme s 8 mpx, no pri verzii 6 Plus uvidíme aj optickú stabilizáciu. Nakrúcanie videí je pri oboch modeloch v podobe Full HD 60fps, no v prípade 6 Plus môžete zvoliť aj 240 fps v slow motion režime. Predná webkamera sa teší rýchlejšiemu zaostrovaniu i kontinuálnemu zaostrovaniu. Batéria sa síce nachádza v útlejšom tele, no podľa predstavenia sú o niečo výkonnejšie. Treba si však počkať na reálne testy.