Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boli dokončené práce na najväčšej lítium-iónovej batérii na svete

Boli dokončené práce na najväčšej lítium-iónovej batérii na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Tesla v marci sľúbila, že v systéme veternej farmy Hornsdale v Južnej Austrálii navrhne a postaví systém batériového skladovania získanej energie, a to v priebehu sto dní, alebo ponesie sama všetky finančné náklady spojené s výstavbou.

Projekt bol spustený v septembri tohto roku a finálny termín odovzdania batériového systému bol stanovený na 1. december. Predseda vlády Jay Weatherill v Južnej Austrálii však už koncom minulého týždňa potvrdil, že práce boli ukončené a obrí batériový systém je pripravený do ostrej prevádzky.

Weatherill oznámil, že skladovací batériový systém Tesla Powerpack je úplne nainštalovaný na mieste a pripojený k veternej farme Wind Horndsdale. Momentálne prebieha testovanie, aby za ubezpečilo, že batérie spĺňajú normy stanovené vládou Južnej Austrálie a Austrálskym operátorom trhu pre energetiku. Predseda vlády Južnej Austrálie sa pripojí zástupcom spoločností, aby tento týždeň oficiálne spustil skladovací batériový systém do prevádzky.

129 MWh skladovací batériový systém Tesla Powerpack je najväčším projektom na svete.

Po uvedení do prevádzky bude batériový systém Tesla Powerpack s výkonom až 129 MWh schopný splniť dodávky elektrickej energie na vyžiadanie pre viac ako 30 000 domácností v Južnej Austrálii.

„Zatiaľ, čo ostatní o tom rozprávajú, my dodržiavame náš energetický plán, čím sa zvyšuje sebestačnosť Južnej Austrálie a poskytneme viac cenovo dostupnejšiu energiu z obnoviteľných zdrojov pre našich obyvateľov. Najväčšia lítium-iónová batéria na svete bude dôležitou súčasťou kombinovaných zdrojov energie a vysiela do sveta správu, že Južná Austrália bude lídrom v oblasti skladovania elektrickej energie získanej z obnoviteľných zdrojov,“ uviedol Weatherill.