Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NewGen: Solárna energia v dvojnásobnom množstve za tú istú cenu

NewGen: Solárna energia v dvojnásobnom množstve za tú istú cenu
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nad tým, ako zlacniť solárne panely, sa zamýšľa veľa firiem. Slnko je síce zadarmo, ale solárne panely stoja nemalé prostriedky a ani nefungujú 24 hodín. Pritom samozrejme to najdrahšie na nich je práve fotovoltaická vrstva, ktorá samotnú energiu produkuje.

Vo veľkých priemyselných meradlách sa síce našlo viacero riešení, ako napríklad parabolické zrkadlá odrážajúce svetlo na vežu s parnou turbínou, no v domácich podmienkach, ale takéto riešenia dlho chýbali.

Firma Jetstream ale svojou radou parabolických solárnych panelov NewGen túto medzeru úspešne vypĺňa. Celý princíp funguje na princípe Newtonovho teleskopu, kde plochu, inak pokrytú solárnymi článkami, nahradí lacnejšie parabolické zrkadlo. To odráža slnečnú žiaru do predsadeného zrkadielka v ohnisku paraboly a odtiaľ mnohonásobne zosilnené svetlo putujúce na samotný solárny panel.

Princíp fungovania parabolických solárnych panelov NewGen

Energia takto násobená ma 800 až 1200 násobnú intenzitu oproti klasickému plochému riešeniu.
Panel, ktorý na svoj povrch dostáva takto zosilnenú energiu, dokáže na plochu paraboly vyprodukovať až o 40% viac energie, ako keby bola pokrytá len plochými panelmi. Funguje optimálne aj za menších teplôt, respektíve zimnej pozícií slnka vzhľadom k panelu.

Parabolické solárne panely NewGen by mohli prienisť revolúciu v získavaní obnoviteľných zdrojov energie

Parabola má aj inú zaujímavú výhodu a to, že sa nepotrebuje prakticky vôbec otáčať za slnkom, vďaka čomu odpadajú problémy s otočnými motormi a inými riešeniami ideálneho uhlu. Jetstream sa pritom hrdí, že ich systém NewGen za tie isté peniaze dokáže poskytnúť až dvakrát toľko elektrickej energie ako klasické ploché riešenia.

Týmto riešením sa začína solárna energia pomaličky vyrovnávať efektivite fosílnych riešení, čo by mohlo priniesť trocha oddychu, pre už aj tak utrápenú matičku Zem.

Tím vývojárov zo spoločnosti Jetstream, ktorí vyvinuli parabolický solárny panel NewGen