Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo Veľkej Británii vyrastie najväčšia plávajúca solárna elektráreň v Európe

Vo Veľkej Británii vyrastie najväčšia plávajúca solárna elektráreň v Európe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britská vodohospodárska spoločnosť Thames Water buduje vôbec najväčšie plávajúce pole solárnych panelov v Európe, ktoré sa inštaluje na nádrži Queen Elizabeth II v Londýne. Plávajúce pole zo solárnych panelov poskytne špičkový výkon 6,3 MW a spoločnosť očakáva, že vygeneruje 5,8 milióna kWh počas prvého roku prevádzky, čo je dostatok obnoviteľnej energie pre asi 1800 domácností.

Viaceré krajiny v Európe sa posúvajú smerom k obnoviteľným zdrojom energií. Napríklad také Nórsko sa chystá spustiť najväčší európsky projekt veterných elektrární na súši. Solárne elektrárne sa rozrastajú aj v iných štátoch. Oznámená plávajúca solárna elektráreň však nebude prispievať k dopytu po energii vo Veľkej Británii, ale namiesto toho bude slúžiť priamo vodohospodárskej spoločnosti Thames Water.

solárna elektráreň, plávajúca solárna elektráreň, Európa, Veľká Británia, rezervoár, vodná nádrž, Queen Elizabeth II, Ennoviga Solar, Lightsource Renewable Energy, fotovoltika, plošina, plávajúca elektráreň, obnoviteľné zdroje, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Plávajúce solárne pole je súčasťou stratégie spoločnosti, ktorá plánuje vytvárať tretinu vlastnej energie do roku 2020. Buduje sa v spolupráci so spoločnosťami Ennoviga Solar a Lightsource Renewable Energy. V rokoch 2014 a 2015 vygenerovala spoločnosť Thames Water 12,5 percenta vlastnej energie a v súčasnosti disponuje solárnymi elektrárňami na 41 zo svojich všetkých prevádzok.

Nová plávajúca solárna elektráreň pokryje asi desatinu vodného zásobníka, ktorý má rozlohu 128 hektárov. Využije sa tak nadbytočný priestor na jeho povrchu. Elektráreň sa bude skladať z viac ako 23 000 fotovoltických panelov a jej plávajúce plošiny využijú viac ako 61 000 plavákov, pričom budú ukotvené na 177 kotvách.