Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Znečistenie nasávajúca veža Smog Free Tower sa presúva do Poľska

Znečistenie nasávajúca veža Smog Free Tower sa presúva do Poľska
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Projekt veže Smog Free Tower, ktorá nasáva škodlivé častice z okolitého ovzdušia prostredníctvom ionizačnej technológie, bol prvýkrát nainštalovaný v Rotterdame a Amsterdame, neskôr sa v roku 2016 presunula veža do Pekingu a teraz bude nainštalovaná v parku v poľskom Krakove. Cieľom projektu je zdôrazniť na potrebu čistejšieho vzduchu v mestských centrách.

Veža Smog Free Tower je popisovaná ako prvý veľký vysávač smogu na svete a je dielom holandského umelca Dana Roosegaarda zo štúdia Roosegaard. Je navrhnutá ako obojsmerný čistič vzduchu pre verejné priestory. Veža má výšku 7 m a hrúbku 3,5 m a lokalizovanú bublinu očisteného vzduchu vytvára uvoľnením pozitívne nabitých iónov do vzduchu. Tie priľnú k jemným časticiam, ktoré sa nasávajú späť do vnútri veže a udržiavajú ich v záporne nabitom povrchu.

Vedci z Technologickej univerzity v Eindhovene skúmali účinnosť veže Smog Free Tower a zistili, že dokáže zachytiť až 70 percent častíc PM10 (priemer 10 mikrometrov alebo menej) a až 50 percent častíc PM2,5 (2,5 mikrometrov alebo menej ).

Obria čistička vzduchu Smog Free Tower od štúdia Roosegaard sa presunie do poľského Krakova.

Po dokončení svojej práce v Pekingu, veža za 41 dní vyčistila 30 miliónov kubických metrov vzduchu, čo je podľa štúdia Roosegarde asi 10 násobok objemu štadióna Bird's Nest v Pekingu. Škodlivé častice, ktoré zachytáva veža, sa zhromažďujú a stláčajú do kociek. Z nich sa vyrábajú šperky, ktoré štúdio sprístupnilo verejnosti na objednávku.

Veža Smog Free Tower sa teraz presúva do Krakova, kde bude postavená v parku Jordana. Múzeum súčasného umenia v Krakove tiež bude vystavovať prstene vyrobené z častíc veže. Výstava začína 16. februára a prebieha až do 15. apríla.

Veža Smog Free Tower vytvára lokalizovanú bublinu očisteného vzduchu uvoľnením pozitívne nabitých iónov do vzduchu. Tie priľnú k jemným časticiam, ktoré sa nasávajú späť do vnútri veže a udržiavajú ich v záporne nabitom povrchu.