Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologické šálky na kávu, ktoré sa vyrábajú z kávy

Ekologické šálky na kávu, ktoré sa vyrábajú z kávy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa údajov zo spoločnosti Starbucks sa počas roka použije približne 4 miliardy jednorazových pohárov na kávu. A to je len jeden predajca. Znížiť tento druh odpadu si dala za cieľ austrálska spoločnosť Huskee, ktorá chce kaviarňam priniesť vlastné opätovne použiteľné šálky a poháre na kávu, ktoré sú vyrábané priamo z kávových šupiek.

Podľa vyjadrenia spoločnosti sa ročne na celom svete generuje takmer 1,5 milióna ton odpadu šupiek z kávových zŕn. Hoci sa tieto plevy používajú ako hnojivá, vo väčšine prípadov skončia na skládke. Spoločnosť Huskee skupuje šupky z kávových plantáží v čínskej provincii Yunnan a premieňa ich na keramickú živicu.

Táto živica sa potom používa na výrobu kávových šálok, ktoré by mali byť odolné voči popraskaniu, dajú sa používať v mikrovlnných rúrach, umývať v umývačkách riadu, sú stohovateľné a samozrejme recyklovateľné. Materiál sám o sebe nepridáva žiadnu chuť, takže káva v šálke bude mať svoju pôvodnú príchuť.

Spoločnosť Huskee chce vyrábať ekologické a trvácne šálky a poháre na kávu priamo z kávových šupiek.

Rebrovitý dizajn šálok a pohárov na kávu Huskee by mal zabezpečiť ochranu proti popáleniu prstov, zatiaľ čo vnútorné kontúry pomáhajú pri nalievaní mlieka. Drážky na spodku šálok zase umožňujú odtekanie vody po umytí a obrátení pohárov pre ich uschnutie. Výrobca navyše tvrdí, že živica z kávových šupiek ponúka lepšiu tepelnú retenciu (udržuje dlhšie teplo), ako bežná keramika.

Šálky a poháre Huskee sú opätovne použiteľné a dokážu dlhšie udržať kávu teplú. ako bežná keramika.

Šálky a poháre Huskee sú momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter a sú ponúkané v troch veľkostiach so sprievodnými univerzálnymi táckami. Štyri šálky s objemom 180 ml sa dajú získať za 45 AUD (asi 30 EUR). Vývojárom sa už podarilo viac ako trojnásobne prekonať cieľovú sumu 20 000 AUD a ak všetko pôjde tak ako má, prvé kusy kávových šálok by mali byť zasielané v priebehu februára 2018.

Šálky a poháre na kávu Huskee budú dodávané v troch veľkostiach spolu s univerálnymi táckami.