Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LED svetlá Arara dokážu bez batérie rozžiariť kolesá bicykla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzi cyklistické príslušenstvo, ktoré môže spraviť váš bicykel výnimočným a osobitejším patria určite aj malé LED diódy, ktoré sa pripevnia k špicom na kolesách bicykla. Keď sa koleso pri pohybe otáča, tieto svetlá vytvoria zaujímavý kruhový efekt, zatiaľ čo je jazdec na bicykli lepšie videný počas jazdy v noci. Nové LED svetlá Arara sa však môžu pochváliť tým, že k napájaniu nepotrebujú žiadnu batériu.

LED svetlá Arara sú dielom sibírskeho fyzika Semjona Filippova a sú poháňané magnetickými rámami. Každé svetlo Arara obsahuje LED diódu a kondenzátor, ktorý opakovane prechádza súborom neodymových magnetov namontovaných na kolese bicykla. Pokiaľ sa koleso stále otáča, kondenzátor si dokáže zachovať elektrický náboj prostredníctvom magnetickej indukcie. Aj keď sa bicykel zastaví, LED dióda zostane svietiť ešte niekoľko minút.

LED osvetlenie kolies Arara nepotrebuje pre napájanie žiadnu batériu.

Keď nie je žiadny fyzický kontakt medzi magnetmi a LED svetlom, vytvára sa mierne množstvo odporu, no ten je údajne zanedbateľný. LED svetlá Arara sú vodotesné a ľahké, pričom by mali zvládať fungovať aj pri teplotách do -26 stupňov Celzia. Montujú sa po dvojici na každé koleso bicykla a budú k dispozícii v šiestich farbách.

LED osvetlenie kolies Arara nepotrebuje pre napájanie žiadnu batériu.

Cyklistické osvetlenie kolies Arara bude predmetom start-up kampane na portáli Indiegogo, ktorá by sa mala spustiť od 13. februára. V prípade, že sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov pre spustenie hromadnej výroby, tá by sa mala začať v štvrtom štvrťroku tohto roka. Dostupnosť ani maloobchodná cena zatiaľ neboli oznámené.

LED osvetlenie kolies Arara nepotrebuje pre napájanie žiadnu batériu.