Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojmiestna oktokoptéra SureFly môže slobodne lietať na CES 2018

Dvojmiestna oktokoptéra SureFly môže slobodne lietať na CES 2018
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Workhorse už v novembri odhalila plány, že by chcela svoju dvojsedadlovú oktokoptéru SureFly dostať do vzduchu počas konania medzinárodnej výstavy CES 2018. Vďaka oficiálnemu schváleniu z leteckého úradu získala spoločnosť potvrdenie, že budúci týždeň na výstave v Las Vegas môže s oktokoptérou SureFly vykonať prvý skúšobný let.

Oktokoptéra SureFly je navrhnutá pre autonómnu leteckú osobnú dopravu dvoch pasažierov z bodu A do bodu B. Prvé modely však zatiaľ budú musieť byť pilotované ľudským pilotom s pomocou klasického páčkového ovládača. SureFly je poháňaná hybridným pohonom kombinujúcim benzín a elektromotor. Dolet je udávaný do vzdialenosti 112 kilometrov a osem oproti sebe rotujúcich vrtúľ upevnených na štyroch pevných ramenách do vzduchu zdvihne maximálne 180 kilogramov.

Oktokoptéra SureFly je navrhnutá pre autonómnu leteckú osobnú dopravu dvoch pasažierov z bodu A do bodu B.

Spoločnosť Workhorse oznámila, že od americkej Federálnej leteckej správy dostala osvedčenie o letovej spôsobilosti jej stroja SureFly. Vďaka tomu bude môcť so svojou oktokoptérou uskutočniť prvé skúšobné lety už na výstave CES 2018 v Las Vegas. Zatiaľ nie je známe, či let bude pre verejnosť a či sa aj niekto iný okrem zamestnancov Workhorse dostane na palubu tejto oktokoptéry.

Dolet je udávaný do vzdialenosti 112 kilometrov a osem oproti sebe rotujúcich vrtúľ upevnených na štyroch pevných ramenách do vzduchu zdvihne maximálne 180 kilogramov.

Oktokoptéra SureFly je jednou z prvých lastovičiek v oblasti leteckej autonómnej taxislužby, ktorá by mohla byť ideálnym prostriedkom pre dopravu vo veľkých mestách v budúcnosti. Spoločnosť Workhorse dúfa, že od Federálne leteckej správy dostane plné schválenie pre lety už do konca roka 2019. Testovacie lety s oktokoptérou SureFly sa na CES 2018 uskutočnia už budúci pondelok 8. januára.

OKtokoptéra SureFly bude môcť vykonať prvý testovací let už počas výstavy CES 2018 v americkom Las Vegas.