Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý solárny vlak na svete mieša históriu s modernými technológiami

Prvý solárny vlak na svete mieša históriu s modernými technológiami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia, ktorí navštívia severné pobrežie New South Wales v Austrálii, sa budú môcť previesť prostredníctvom nového spôsobu ekologicky udržateľnej dopravy. Železničná spoločnosť Byron Bay Rail Company totiž do prevádzky pridala prvý vlak so solárnym pohonom na svete, ktorého korene však paradoxne siahajú až hlboko naspäť do minulosti.

Vlak sa skladá z dvoch vozňov, ktoré boli pôvodne postavené v roku 1949 pre prepravu masívneho prílivu prisťahovalcov z Európy do štátu New South Wales v Austrálii. Vlak bol pritom vyrobený rovnakej hliníkovej konštrukcie ako vtedajšie lietadlá, vďaka čomu bol ľahší ako ostatné.

Tieto dva vozne sa nepoužívali od polovice 90-tich rokov minulého storočia až do roku 2013, kedy sa spoločnosť Byron Bay Rail Company podujala na rekonštrukciu historických vlakov. V pôvodnom pláne bol naftový pohon, no rýchly pokrok v oblasti solárnych technológií presvedčil spoločnosť, aby sa vydala ekologickou cestou. Podľa vyjadrenia spoločnosti tak vznikol prvý vlak poháňaný výhradne solárnou energiou.

Vlak so solárnym pohonom sa skladá z dvoch zrekonštruovaných vozňov, ktoré boli pôvodne postavené v roku 1949 pre prepravu masívneho prílivu prisťahovalcov z Európy do štátu New South Wales v Austrálii.

Strechy vlaku boli vybavené na mieru zakrivenými solárnymi panelmi pre nabíjanie batérií, ktoré tiež čerpajú dodatočnú energiu z regeneračného brzdového systému, ktorý pridáva okolo 25 percent energie, ktorú vlak potrebuje na zrýchlenie. Batérie sa dajú nabíjať aj v depe, vďaka veľkým solárnym panelom na streche skladovej haly. Inak čerpajú elektrickú energiu z rozvodnej siete. Batérie na jedno nabitie poskytnú dostatok energie pre 12 až 15 jázd.

Dvojica trakčných 220 kW elektromotorov poháňa vlak po pomerne rovnej opravenej koľajovej trati na úseku 3 kilometrov.

Dvojica trakčných 220 kW elektromotorov poháňa vlak po pomerne rovnej opravenej koľajovej trati na úseku 3 kilometrov. Vlak má aj dieselový motor, ktorý bol ponechaný ako záloha, no tiež poskytuje dodatočnú hmotnosť a vyváženie. Kapacita dvojvozňového vlaku je 100 sediacich cestujúcich a prepravuje ich medzi dvomi novo vybudovanými stanicami, ktoré spájajú centrálnu obchodnú štvrť pobrežného mesta Byron Bay s neďalekým umeleckým areálom a luxusným rezortom.

Strechy vlaku boli vybavené na mieru zakrivenými solárnymi panelmi pre nabíjanie batérií, ktoré tiež čerpajú dodatočnú energiu z regeneračného brzdového systému, ktorý pridáva okolo 25 percent energie, ktorú vlak potrebuje na zrýchlenie.