Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najstrmšia pozemná lanovka na svete sa šplhá do výšin vo Švajčiarsku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pozemná lanovka využíva koľajovú trať s káblami pre presun kabín s pasažiermi do strmých svahov, no nie až do takého extrému, ako najnovšia pozemná lanovka Stoosbahn, ktorú otvorili pre verejnosť vo Švajčiarsku.

Lanovka prepája dolinu s horskou dedinou Stoos a ide o najstrmšiu pozemnú lanovku na svete, ktorá využíva automatické vyvažovacie mechanizmy pre udržanie cestujúcich vzpriamenej polohe počas naozaj strmého stúpania do kopca. Lanovku spustili do prevádzky minulý víkend a cestujúci počas prejazdu dráhou v dĺžke 1 740 metrov prekonajú sklon až 47,73 stupňov a výšku 744 metrov.

Cestujúci počas prejazdu najstrmšou pozemnou lanovkou na svete, s dráhou v dĺžke 1 740 metrov, prekonajú sklon až 47,73 stupňov a výšku 744 metrov.

Každý z dvoch prepravných vozňov v obojsmernej premávke dokáže presunúť až 136 cestujúcich. Vozeň sa skladá zo štyroch kabín s kruhovým tvarom. Pri príchode do stanice sú tieto kabíny v horizontálnej polohe, no vďaka automatickému vyrovnávajúcemu systému sa kabíny počas strmého stúpania či klesania samé dokážu nastaviť tak, aby udržali pasažierov vo vzpriamenej polohe pri prekonávaní výškového rozdielu 744 metrov.

Vďaka automatickému vyrovnávajúcemu systému sa kabíny počas strmého stúpania či klesania samé dokážu nastaviť tak, aby udržali pasažierov vo vzpriamenej polohe.

Vozne jazdia maximálnou rýchlosťou 10 metrov za sekundu a celá cesta až na vrchol trvá štyri minúty. Dráha najstrmšej pozemnej lanovky na svete sa začína v nadmorskej výške 562 metrov a končí sa v horskej dedinke Stoos, ktorá sa rozprestiera v nadmorskej výške 1 306. Cestujúci počas jazdy prejdú cez tri tunely a cez viac ako 500 metrov mostnej konštrukcie.

Vo videu na začiatku článku si môžete pozrieť celú jazdu až na vrchol.

Cestujúci počas jazdy prejdú cez tri tunely a cez viac ako 500 metrov mostnej konštrukcie.