Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nissan plánuje v Japonsku už čoskoro verejne otestovať robotické taxíky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Nissan odvážne zverejnila svoj úmysel uviesť na trh niekoľko vozidiel s autonómnym pohonom už do roku 2020. Nedávno testovala svoj prototyp v uliciach japonského Tokia a teraz spoločnosť oznámila, že v roku 2018 odštartuje verejné testy novo odhalenej taxi služby Easy Ride s robotickými vozidlami.

Nová mobilná služba s názvom Easy Ride bola vyvinutá spoločne firmami Nissan a DeNA, japonskou spoločnosťou, ktorá vytvára webové stránky pre mobilné a elektronické obchodovanie. Cieľom tohto partnerstva je spojiť skúsenosti DeNA s vývojom algoritmov umelej inteligencie pre internet spolu s technickými znalosťami spoločnosti Nissan v oblasti autonómnych jazdných technológií.

Podobne ako nedávno zverejnené plány pre spustenie služby zdieľanej dopravy Volkswagen Moia, aj v tomto prípade sa cestujúci budú vo väčšine prípadov zaoberať s aplikáciou vo svojom smartfóne. Zahŕňa to privolanie autonómneho vozidla, určenie cieľového miesta dopravy a zaplatenie cestovného. Cestujúci, ktorí budú využívať služby robotických taxíkov Easy Ride si tiež budú môcť prezrieť odporúčané destinácie a vyhliadkové trasy, pričom aplikácia bude vo viacerých jazykoch.

Spoločnosť Nissan oznámila, že v roku 2018 odštartuje verejné testy novo odhalenej taxi služby Easy Ride s robotickými vozidlami.

Spoločnosť Nissan tvrdí, že táto služba je určená ako doplnková možnosť pre už existujúcu dopravu. Pred rokom boli vykonané prvé testy s prototypom a teraz sa automobilka pripravuje na verejné testovanie robotických taxíkov, ktoré sa bude konať v mestskej časti Minatomirai v Yokohame v prefektúre Kanagawa. Testy prebehnú v dňoch 5. a 8. marca budúceho roku. Nábor pre záujemcov o vyskúšanie služby Easy Ride je otvorený do 15. januára 2018.

Nová mobilná služba Easy Ride bola vyvinutá spoločne firmami Nissan a DeNA. Cieľom tohto partnerstva je spojiť skúsenosti DeNA s vývojom algoritmov umelej inteligencie pre mobilné aplikácie a obchodovanie cez internet spolu s technickými znalosťami spoločnosti Nissan v oblasti autonómnych jazdných technológií.