Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický skejtbord, na ktorom sa jazdí bez diaľkového ovládača

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzi obľúbený osobný dopravný prostriedok v mestách patria aj skejtbordy a pre ešte masovejšie rozšírenie medzi bežných používateľov si na pomoc zobrali elektrický pohon. Elektrické skejtbordy sa zvyčajne ovládajú s pomocou bezdrôtových ovládačov, no niektoré z nich dokážu zrýchliť, spomaliť a zastať aj bez nich. To je aj prípad modelu skejtbordu StarkBoard, ktorý pre ovládanie využíva senzory pre meranie záťaže a pohybu.

Spoločnosť Stark Mobility, ktorá stojí za návrhom elektrického skejtbordu StarkBoard, hovorí, že používateľ tohto skejtbordu so zabudovanými senzormi by mal zvládnuť jeho ovládanie v priebehu už 3 minút. Jednoduchosť senzorového ovládania zahŕňa naskočenie na skejtbord, naklonenie sa dopredu pre aktivovanie jazdy a zoskočenie zo skejtbordu po príjazde na miesto určenia. Skejtbord sa teda ovláda prirodzeným pohybom vášho tela.

Elektrický skejtbord StarkBoard nemá žiadne bezdrôtové diaľkové ovládanie.

Nastavenie elektrického pohonu využíva na riadenie rýchlosti kombináciu gyroskopu a štyroch senzorov pre snímanie hmotnosti a pohybu, zatiaľ čo monitorovací systém sleduje jazdy a hľadá zmeny v pohybe tela, na základe ktorých upravuje jazdu. Skejtbord StarBoard dosahuje maximálnu rýchlosť 32 km / h a jeho dojazd na jedno nabitie batérie je udávaný do približne 20 kilometrov.

Podľa vyjadrenia výrobcu by mal skejtbord s elektrickými motormi zvládnuť aj stúpanie s až 15 percentným sklonom či nerovný terén. Inteligentný brzdový systém zastaví skejtbord pri zosúvaní sa nadol, ak je skon strmší. Užitočné je aj to, že batéria je odnímateľná, takže jazdci si môžu predĺžiť cestu s náhradnou batériou v batohu. Nechýba ani bezpečnostné LED osvetlenie vpredu aj vzadu skejtbordu.

Elektrický skejtbord StarkBoard má zabudované senzory pre meranie hmotnosti a pohybu pre systém ovládania prirodzeným pohybom tela používateľa.

Spoločnosť Stark Mobility momentálne hľadá finančné prostriedky pre spustenie výroby cez start-up kampaň na portáli Indiegogo, kde sa elektrický skejtbord StarkBoard dá získať za 499 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvé kusy by mali byť zasielané podporovateľom kampane niekedy vo februári 2018.

Elektrický skejtbord StarBoard dosahuje maximálnu rýchlosť 32 km / h a jeho dojazd na jedno nabitie batérie je udávaný do približne 20 kilometrov.