Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Narastajúca sieť rýchlo nabíjacích staníc ZSE podporuje rozvoj elektromobility v Bratislave

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zelená budúcnosť patrí určite aj elektromobilite. Veľkí hráči v energetike preto investujú svoju námahu práve do tejto oblasti. Medzi nimi je aj spoločnosť ZSE, ktorá u nás buduje sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. Spoločne s Bratislavou a kuriérskou spoločnosťou GO4 sa zapojila aj do medzinárodného projektu URBAN-E, v rámci ktorého by na naše cesty malo dostať viacero dopravných prostriedkov, ktoré bude poháňať elektrická energia.

Medzinárodný projekt URBAN-E je zameraný na podporu rozširovania infraštruktúry elektro-nabíjacích staníc vo veľkých európskych mestách. Cieľom projektu je prispieť k rozšíreniu elektromobility v našej spoločnosti a s ním spojenému znižovaniu znečistenia ovzdušia. Túto ambíciu podporuje aj naše hlavné mesto.

„Technológie, ktoré dneska sa vyvíjajú, idú takou rýchlosťou, že denne menia náš život a elekotromobilita je jednou z nich. Šetrí náklady, zlepšuje životné prostredie. Chceme znížiť uhlíkovú stopu, ktorú zanechávame, znížiť emisie CO2,“ hovorí pán Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Svoje technológie a skúsenosti pri rozširovaní siete nabíjacích staníc pre elektromobily, v rámci medzinárodného projektu URBAN-E, poskytne korporácia ZSE, ktorá v Bratislave vybudovala už niekoľko vyspelých nabíjacích staníc.

„V súčasnej dobe máme v Bratislave k dispozícii do takých 10 nabíjacích staníc toho typu, ktoré tu vidíte. A na druhej strane v rámci toho projektu sa chceme rozvíjať o ďalších 55 nabíjacích staníc. Takže v celkovom, vo finálnom stave bude v Bratislave k dispozícii asi 70 nabíjacích staníc,“ hovorí pán Marian Rusko, Západoslovenská energetika.

Vybudovanie celej infraštruktúry nabíjacích staníc v Bratislave, s podporou európskych finančných prostriedkov, je naplánované do roku 2020. Keďže sa výrobcovia elektromobilov ešte stále nezhodli na štandardnom type nabíjacieho konektora, disponujú viaceré nabíjacie stanice ZSE až tromi typmi konektorov pre nabíjanie elektromobilov. Jedna taká už stojí aj pri bratislavskej farmárskej tržnici.

„Je to rýchlonabíjacia stanica, kde sú dva konektory prispôsobené na jednosmerný prúd. Tá rýchlosť nabíjania je 50 kW a posledný konektor je Mennekes, alebo typ 2, ten je 43 kW. Stanica umožňuje nabíjať dve autá súčasne, to znamená, že jedno auto na jednosmerný prúd, druhé auto na striedavý prúd,“ hovorí pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

Rýchlo nabíjacia stanica ZSE pri farmárskej tržnici v Bratislave.

Čas nabíjania elektromobilu sa pritom líši podľa jeho typu, kapacity batérie a softvérovej výbavy. Vo všeobecnosti sa doba nabíjania bežného mestského elektromobilu, prostredníctvom rýchlonabíjacej stanice, pohybuje približne do 20 minút. Rozvoj elektromobility na Slovensku však môže byť prospešný nielen pre verejnosť, ale aj pre komerčné subjekty.

„Elektromobilita bude súčasťou nášho dennodenného života. Je len otázka času, kedy to tak bude a v tej dobe sa nájde logicky aj ekonomický model. Tak ako sú dneska na tom čerpacie stanice a všetci ostatní,“ dodáva pán Marian Rusko, Západoslovenská energetika.

Jedným z prvých priekopníkov komerčnej elekotromobility na Slovensku je pritom kuriérska spoločnosť GO4. Tá v rámci hesla „Misia bez emisií“ začala najskôr poskytovať svoje služby prostredníctvom elektrických donáškových bicyklov. No aj vďaka projektu rozvoja nabíjacích staníc mohla svoje portfólio ekologických služieb rozšíriť aj na elektromobily. Dokonca aj väčších, pre prepravu zásielok.

„V súčasnosti okrem teda donáškovej služby, alebo teda prepravy zásielok bez emisie, teraz týchto vanov. Tak sme rozbehli vlastne na začiatku leta prvú bezemisnú taxislužbu. Čiže ľudia, normálni bežní ľudia majú možnosť ako klienti si sadnúť do taxíka a zviesť sa elektromobilom a zistiť, aké to je. A šetria tým životné prostredie a teda naše spoločné ovzdušie tu v meste,“ hovorí pán Marcel Lukačka, GO4.

Elektromobilita teda už aj na Slovensku začína naberať reálnejšie rozmery. Dôležité je však to, aby sa okrem podpory zo strany energetických spoločností a magistrátov miest, pričinili na masívnejšom nasadení elektromobilov najmä ich výrobcovia a tiež štát. Dúfajme teda, že moderné technológie aj v tomto smere už čoskoro prinesú dostupnejšie formy elektromobility pre čo najširší okruh verejnosti.