Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľké automobilky spolu vybudujú obrovskú sieť nabíjacích staníc v Európe

Veľké automobilky spolu vybudujú obrovskú sieť nabíjacích staníc v Európe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilky Daimler, BMW, Ford a Volkswagen (vrátane Audi a Porsche) spoja svoje sily a do roku 2020 chcú v mnohých európskych krajinách vybudovať sieť rýchlo nabíjacích staníc pre elektromobily. Projekt s názvom IONITY bude obsahovať okolo 400 nabíjacích staníc, ktoré majú uľahčiť dlhé cestovanie s elektromobilmi.

Projekt IONITY založený v Mníchove, začne tým, že do konca tohto roka vyrastie 20 veľkokapacitných nabíjacích staníc, ktoré vďaka partnerstvu so spoločnosťami Tank & Rast, Circle K a OMW budú umiestnené na hlavných trasách v Nemecku, Nórsku a Rakúsku.

Rýchlo nabíjacie stanice budú inštalované od seba zhruba vo vzdialenosti 120 kilometrov a ich nabíjacia kapacita bude až do 350 kW. To by malo potenciálne skrátiť čas potrebný na nabíjanie batérií v elektromobiloch. Stanice budú kompatibilné s rôznymi značkami a modelmi elektromobilov, ktoré nabijú viaceré súčasne.

Automobilky Daimler, BMW, Ford a Volkswagen (vrátane Audi a Porsche) spoja svoje sily a do roku 2020 chcú v mnohých európskych krajinách vybudovať sieť rýchlo nabíjacích staníc pre elektromobily.

Ďalších 100 rýchlo nabíjacích staníc v sieti IONITY bude postavených v budúcom roku, pričom do konca roka 2020 by týchto staníc malo byť v Európe celkovo až 400. Uľahčiť vodičom elektromobilov cestovať na dlhé vzdialenosti pomôže aj možnosť digitálnych platieb za nabíjanie ich vozidiel.

Na projekte IONITY budú mať rovnaký podiel všetci štyria zakladajúci partneri, ktorí však vyzvali aj ostatných výrobcov elektromobilov, aby sa zapojili do tohto veľkého projektu. Či sa zapojí aj známa Tesla, ktorá už má v Európe stovky nabíjacích staníc, je otázne.