Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Holandsku otvorili najväčšie podzemné parkovisko pre bicykle na svete

V Holandsku otvorili najväčšie podzemné parkovisko pre bicykle na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Holandsko je krajina známa tým, že miestni obyvatelia sú zaťažení na cyklistickú dopravu. Bicykle sa premávajú všade, kde sa len pozriete, takže s ich parkovaním býva už trocha problém. Cyklisti v meste Ultrecht však už môžu používať trojpodlažnú parkovaciu garáž pre svoje bicykle, ktorá bola spustená do prevádzky ešte pred oficiálnym otvorením novej železničnej stanice.

Podzemné parkovisko pre bicykle Stationsplein Bicycle Parking sa môže pochváliť parkovacím priestorom pre tisícky bicyklov a po jeho dokončení sa stane najväčším parkoviskom na svete pre bicykle. Projekt je súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie železničnej stanice v holandskom meste Ultrecht, ktorá vytvorí dopravný uzol s historickým centrom mesta a pre svoju prevádzku bude využívať nainštalované solárne panely na streche.

Podzemné parkovisko pre bicykle Stationsplein Bicycle Parking sa môže pochváliť parkovacím priestorom pre tisícky bicyklov a po jeho dokončení sa stane najväčším parkoviskom na svete pre bicykle.

Parkovací dom pre bicykle pod železničnou stanicou v Ultrechte na svojich troch podzemných poschodiach poskytne momentálne úložný priestor pre 6 000 bicyklov. V najbližších mesiacoch bude dokončených ďalších 1 500 parkovacích miest. Do konca budúceho roka by malo parkovisko dosiahnuť plnú kapacitu a bude sa môcť pochváliť priestorom pre až 12 500 bicyklov, čo z neho robí najväčšie parkovisko pre bicykle na svete.

Cyklisti budú mať do priestorov parkoviska nepretržitý prístup 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Pre záujemcov bez vlastného bicykla bude k dispozícii až 700 bicyklov na prenájom.

Cyklisti budú mať do priestorov parkoviska nepretržitý prístup 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Majitelia čipovej karty pre verejnú dopravu v meste pritom môžu svoj bicykel bezplatne odstaviť na prvých 24 hodín. V podzemnom parkovisku bol nainštalovaný digitálny systém, ktorý usmerňuje cyklistov k voľným parkovacím miestam. Atypické bicykle budú mať svoj priestor v špeciálne vyhradenej zóne. Pre záujemcov bez vlastného bicykla bude k dispozícii až 700 bicyklov na prenájom.

V podzemnom parkovisku bol nainštalovaný digitálny systém, ktorý usmerňuje cyklistov k voľným parkovacím miestam. Atypické bicykle budú mať svoj priestor v špeciálne vyhradenej zóne.

Súčasťou parkoviska je bezpečnostná služba, ktorá hliadkuje v jeho priestoroch a nebudú chýbať ani servisné miesta pre opravy a údržbu bicyklov. Cyklisti pritom zo všetkých poschodí parkoviska budú mať ľahký prístup k nástupištiam vlakovej stanice, do jej hlavnej haly či k zastávkam autobusov mestskej hromadnej dopravy.