Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Garmin Varia Radar deteguje približujúce sa vozidlá za cyklistom

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
18. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako iní účastníci cestnej premávky, aj cestní cyklisti si uvedomujú aká dôležitá je bezpečnosť na ceste. Zvlášť, ak sa môže zozadu blížiť auto, ktoré jazdec, v snahe dosiahnuť najlepší výkon, nemusí hneď zaregistrovať.

Práve preto mu prichádza na pomoc americký Garmin s cyklo radarom VARIA. Ide o prvé zariadenie svojho druhu, ktoré deteguje vozidlá za jazdcom. Aj preto sa najčastejšie montuje na bicykel pod sedadlo. Približujúce sa objekty dokáže zaregistrovať až vo vzdialenosti 140 metrov od bicykla.

Samotné zariadenie je pritom pokryté až 8mimi červenými LED svetlami, viditeľnými aj cez deň. Práve tie majú prichádzajúce vozidlo upozorniť na to, že je pred ním cyklista. VARIA pritom rozpoznáva aj rýchlosť vozidla a pokiaľ sa približuje príliš rýchlo, tak spätné LED svetlo zvýši intenzitu blikania. Samotného jazdca zariadenie upozorní výstražným zvukom.

Garmin Varia Radar deteguje vozidlá za jazdcom, aj preto sa najčastejšie montuje na bicykel pod sedadlo.

No keďže je radar VARIA vybavený bezdrôtovou technológiou ANT+, dokáže údaje o prichádzajúcom vozidle posielať na akékoľvek zariadenie, ktoré je s touto technológiou kompatibilné. Takto sa cyklista môže dozvedieť o vozidle aj zo smart hodiniek Garmin, z Varia Vision displeja, či priamo z cyklopočítača EDGE 520. Radar VARIA je odolný voči dažďu, snehu, potu a na jedno nabitie dokáže fungovať asi 5 hodín.