Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smädným ľuďom na pláži v Estónsku prinesie osvieženie lietajúci dron

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Návštevníci pláže pri jazere v estónskom meste Viljandi môžu svoj smäd uhasiť prostredníctvom moderných technológií. Stačí len odoslať textovú správu a v priebehu menej ako päť minút priletí z opačnej strany jazera dron, ktorý prinesie chladený nápoj v plastovej fľaši.

Estónska dodávateľská spoločnosť Cleveron spustila donáškovú službu nápojov prostredníctvom dronov pri jazere v meste Viljandi. Tento servis pre návštevníkov pláže pritom bude fungovať ako demo služba po dobu len dvoch týždňov.

Po zadaní zákazky cez textovú správu od klienta na pláži naloží obsluha príslušnú fľašu s nápojom do pripravenej kvadrokoptéry, ktorá parkuje na základni na opačnom brehu jazera. Dron následne preletí jazero až kým sa dostane nad špeciálnu konštrukciu na pláži, ktorá je spoločnosťou nazvaná ako CleverNest. Dron spustí fľašu z výšky okolo droch miesto do pripraveného výdajného miesta, z ktorého si už len klient následne vyberie svoj nápoj.

Spoločnosť Cleveron spustila dočanú donáškovú službu nápojov na pláži pri estónskom jazere prostredníctvom lietajúceho dronu.

Z dostupných informácii nie je jasné, či dron lieta autonómne, alebo je diaľkovo ovládaný obsluhou. V každom prípade označila spoločnosť Cleveron svoj projekt ako „komerčnú donášku s dronmi s najrýchlejším časom odozvy,“ no toto vyjadrenie môže byť pravdivé aj z toho dôvodu, že dron prekonáva krátku vzdialenosť, pretože jazero je len 450 metrov široké. Spoločnosť však vidí tento projekt ako budúcnosť doručovacej služby na krátke vzdialenosti v širšej perspektíve elektronického obchodu.