Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický skejtbord, na ktorom sa rýchlo naučí jazdiť naozaj každý

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické skejtbordy sa stávajú čoraz obľúbenejším dopravným prostriedkom aj v mestách. Firmy sa predbiehajú v inovatívnych technológiách, aby sa jazdci mohli pohodlnejšie presúvať z jedného bodu do druhého. Najnovším príkladom je elektrický skejtbord Spectra od spoločnosti Walnutt, na ktorom používateľ nemusí využívať typické diaľkové ovládanie, ale pohyb je vyriešený pomocou senzorových plôch priamo zabudovaných do dosky skejtbordu.

Väčšina súčasných elektrických skejtbordov riešila sa od seba odlišuje najmä systémom pohonu, niektoré majú batérie zabudované v doske, iné majú motory v kolesách, no zvyčajne sa všetky ovládajú prostredníctvom ručného diaľkového ovládača, prepojeného cez Bluetooth.

Prístup vývojárov spoločnosti Walnutt je však odlišný, ich elektrický skejtbord využíva takzvaný systém 3D posturálnej kontroly. Ten sa skladá zo sady šípok okolo okrajov dosky skejtbordu, ktoré určujú smer pohybu. Každá oblasť má vlastný tlakový senzor, ktorý deteguje prítlak nohu používateľa. Ak sa na prednom okraji nakloní dopredu, skejtbord sa pohybuje vpred, ak presunie váhu dozadu, skejtbord spomalí až zastaví, bočné senzorové oblasti slúžia pre pohyb do strán. Výrobca tvrdí, že ich systém je intuitívny a jazdec si na neho zvykne za menej ako päť minút.

Elektický skejtbord Spectra sa poháňa prostredníctvom tlakových senzorov, ktoré sú zabudované v jeho doske.

V doske skejtbordu Spectra sú tiež zabudované gyroskopické senzory, ktoré spolupracujú s tlakovými snímačmi a zabudovaným systémom akejsi umelej inteligencie, ktorá sa dokáže naučiť pohyby tela používateľa v priebehu času, aby tak zabezpečila jeho hladšiu jazdu. Skejtbord sa dá tiež ovládať pomocou mobilnej aplikácie, ktorá používateľom umožní aj zdielanie trás, prepínanie medzi režimami rýchlosti, kontrolu stavu batérie alebo ovládanie zrýchlenia v reálnom čase.

Systém riadenia pohonu skejtbordu Spectra je intiutívny a používateľ by ho mal zvládnuť za menej ako 5 minút.

K dispozícii budú štyri rôzne modely. Najvyšší z nich, Spectra Silver, je vyrobený z uhlíkových vlákien a dosahuje maximálnu rýchlosť 33,8 km / h s dojazdom do 32 kilometrov. Všetky modely sú predmetom start-up kampane na portáli Indiegogo. Elektrický skejtbord Spectra Silver sa dá získať za finančnú podporu v sume 1199 dolárov, zatiaľ čo menšie modely majú cenu 839 dolárov, 539 dolárov a 329 dolárov. Pri nich však treba rátať s určitými kompromismi, čo sa týcha ich veľkosti, materiálu, maximálnej rýchlosti či vzdialenosti dojazdu.

K dispozícii budú štyri modely elektrického skejtbordu Spectra. Líšia sa od seba veľkosťou, materiálmi, maximálnou rýchlosťou a dojazdom.