Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronická vychádzková palica plná užitočných funkcií pre seniorov

Elektronická vychádzková palica plná užitočných funkcií pre seniorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári už v minulosti skúšali rôzne experimentálne vychádzkové palice, ktoré dokážu zistiť prekážku pomocou ultrazvuku alebo pomôžu používateľom lokalizovať ľudí, ktorých poznajú. Nová vychádzková palica iCane síce nevie ani jednu z týchto vecí, ale pomaly smeruje k reálnej výrobe a používateľom ponúka celý rad užitočných elektronických funkcií.

Prvou z praktických funkcií, ktorou vychádzková palica iCane z hliníkovej zliatiny s nastaviteľnou dĺžkou disponuje, je osadený GPS modul. Ten umožní rodinným príslušníkom, či priateľom sledovať miesto pobytu používateľa a vidieť cestu, ktorú prešiel. Táto funkcia by mohla byť užitočná najmä v prípadoch, ak používateľ trpí demenciou.

Na bočnej strane rukoväte palice sa nachádza trojica tlačidiel. Prvé červené tlačidlo SOS po stlačení v dĺžke dvoch sekúnd vyšle upozornenie trom ľuďom podľa vlastného výberu. Tých si môže používateľ na začiatku vybrať prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android na svojom spárovanom smartfóne.

Vychádzková palica pre seniorov iCane má zabudované LED svetlo a ďalšie užitočné funkcionality

Okrem toho samotná palica iCane môže poslúžiť ako komunikačný kanál. Má totiž v sebe vlastnú SIM kartu a dá sa použiť ako bežný telefón. Stlačením ďalšieho tlačidla s ikonou telefónu na rukoväti raz, dvakrát alebo trikrát zavolá jeden z troch kontaktov. Reproduktor a mikrofón zabudovaný v rukoväti potom umožnia používateľovi pokračovať v hovore s vybranou osobou, hoci to bude vyzerať tak, že bude držať rukoväť palice pri hlave.

Vychádzková palica pre seniorov iCane obsahuje GPS modul pre sledovanie jej používateľa

Nakoniec je tu ešte jedna funkcia, ktorá sa aktivuje pomocou tretieho tlačidla na rukoväti. To slúži pre zapnutie alebo vypnutie zabudovaného LED svetla, ktoré môže byť užitočné najmä v prípadoch, ak používateľ potrebuje v tme posvietiť na terén pred sebou.

Elektronická vychádzková palica pre seniorov iCane je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa už podarilo vyzbierať viac finančných prostriedkov, ako bola požadovaná suma 5000 dolárov. Palica sa dá získať podporou v sume od 79 dolárov, pričom plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 149 dolárov. Ak v všetko pôjde podľa plánu jej tvorcov, mohla by svetlo sveta uzrieť v júni tohto roku.

Vychádzková palica pre seniorov iCane spolupracuje s mobilnými zariadeniami iOS a Android