Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský AeroMobil predstaví svetu novú generáciu lietajúceho auta

Slovenský AeroMobil predstaví svetu novú generáciu lietajúceho auta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívna slovenská spoločnosť AeroMobil, ktorá stojí za vývojom vyspelého lietajúceho automobilu, predstaví svoj najnovší model na exkluzívnej svetovej výstave superáut Top Marques v Monaku už 20. apríla. Nový lietajúci automobil bude prvým komerčne dostupným vozidlom, pričom k predbežné objednávky budú prijímané už počas tohto roku.

Nová generácia lietajúceho automobilu prichádza so stovkami vylepšení v oblasti dizajnu a technológií, v porovnaní s prototypom, ktorý spoločnosť uviedla vo Viedni dva a pol roka dozadu. Tím vývojárov postavil toto netradičné vozidlo v súlade s existujúcimi regulačnými rámcami platnými pre autá aj lietadlá.

Táto kombinácia automobilu a lietadla však neslúži pre kolmý štart do vzduchu z parkoviska pred domom, ale je to vozidlo, s ktorým sa používateľ môže po ceste priviezť k leteckej dráhe, prekonať niekoľko kilometrov vo vzduchu a potom pristáť na inej dráhe a doviesť sa zase po ceste ku svojmu cieľu.

Slovenská spoločnosť AeroMobil predstaví svetu svoju najnovšiu generáciu lietajúceho auta

AeroMobil je teda kompletne integrované lietadlo a zároveň plne funkčné štvorkolesové vozidlo s hybridným pohonom. Na ceste toto dvojmiestne vozidlo s futuristickým dizajnom má krídla zložené smerom k zadnému chvostu, ktorý podopierajú malé kolesá. Celkový tvar vozidla pritom pomáha dosiahnuť lepšiu aerodynamiku vo vzduchu. Do režimu lietadla sa AeroMobil aktivuje jednoduchým stlačením tlačidla, pričom sa jeho krídla rozvinú smerom von. Interiér plný rôznych ciferníkov samozrejme pripomína viac letecký kokpit ako bežný automobil.

Nová generácia lietajúceho automobilu AeroMobil je pirpavená na produkčnú fázu a predbežné objednávky bude výrobca prijímať už počas tohto roku

Kombinácia funkčností leteckej a automobilovej dopravy by tak mohla priniesť novú éru efektívneho a zaujímavého cestovania s možnosťou dopravy na ceste aj vo vzduchu. Cieľom výrobcu je dosiahnutie osobnej dopravy, ktorá bude zároveň šetrná voči životnému prostrediu a používateľom umožní výrazne rýchlejšie cestovanie na stredné vzdialenosti a dopravu v lokalitách s obmedzenou alebo chýbajúcou infraštruktúrou.

Najnovšiu generáciu lietajúceho automobilu AeroMobil si budú môcť návštevníci výstavy Top Marques pozrieť v priestoroch Grimaldi Forum v Monaku od 20. do 23. apríla. A možno sa dozvieme aj oficiálnu cenu za tento rozhodne zaujímavý stroj zo Slovenska.